Európai jogorvoslatra vár a Habsburg fiú

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Ulrich Habsburg-Lothringen osztrák politikus, mert jogsértőnek találja a valamikori és a jelenlegi uralkodóházak tagjait az elnökjelöltségből kizáró osztrák szabályozást. A tartományi szinten, a Zöldek pártjának színeiben politizáló Habsburg-Lothringen a demokratikus választójog korlátozása címén nyújtott be panaszt Ausztria ellen.

Munkatársunktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Habsburgokról szóló tilalmat az 1920-as osztrák alkotmány tartalmazza, az első Osztrák Köztársaság alapítása után az alaptörvény megalkotói fontosnak tartották ezzel is védeni a köztársaság intézményét a monarchia visszaállítására irányuló esetleges szándékok ellen. Ulrich Habsburg-Lothringen – IV. Ferdinánd toszkánai nagyherceg dédunokája, Habsburg Ottó harmadunokaöccse – még az év elején kezdeményezte a tilalom eltörlését, de a belpolitikában az áprilisban lezajlott elnökválasztás óta sem történt érdemi előrelépés, annak ellenére, hogy a parlamenti pártok alapvetően támogatják a tilalom eltörlését. A két kormánypárt közül a konzervatív Osztrák Néppárt már a választások előtt kész lett volna eltörölni a passzust, koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) azonban visszafogottabban nyilatkozott – jelentette az MTI. A politikus ennek ellenére az áprilisi elnökválasztás előtt a többi indulni szándékozóhoz hasonlóan gyűjtötte a jelöltséghez szükséges aláírásokat. Egyúttal az alkotmánybírósághoz fordult, remélve, hogy a testület még a választás előtt rá nézve kedvező döntést hoz. A szükséges számú támogatót nem sikerült összegyűjtenie, és az alkotmánybíróság is elutasította beadványát.
Heinz Fischer, az áprilisban újabb hat évre megválasztott államfő múlt héten, az alkotmány 1920-as életbelépésének 90. évfordulóján tartott beszédében szorgalmazta a Habsburg-tilalomnak is nevezett cikkely felülvizsgálatát. A köztársasági elv már elég erősen meggyökerezett Ausztriában – érvelt. Az SPÖ frakcióvezetője tegnap kijelentette, pártja még az ősszel megvizsgálja a kérdést. Ulrich Habsburg-Lothringen bízik abban, hogy az európai bíróság neki ad igazat, miután mind Heinz Fischer, mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a Habsburg-tilalom ellen foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.