Fazekas: Megalapozott a terrorizmus

A magyar jogi környezet szerint a Budaházy György és társai által megvalósított cselekmények kimerítik a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény bűntett gyanúját – szögezte le a Magyar Nemzetnek Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Vona Adrienn
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény szerint akkor valósul meg a terrorizmus bűncselekménye, ha azért jön létre egy több személyből álló csoport, hogy valamilyen állami szerv, például a parlament működését befolyásolja erőszakos cselekményekkel – magyarázta lapunknak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Kiemelte: a terrorizmus feltétele az is, hogy az adott csoport az általa megfogalmazott célokat nyilvánosan hirdesse, illetve terveiket fegyverrel hajtják végre.
– A Hunnia Mozgalom esetében a törvény által előírt mindegyik feltétel teljesül, a tettenéréskor már a futball-labdába rejtett pokolgépek is készen álltak a bevetésre – tette hozzá a szóvivő. Leszögezte: a Hunnia Mozgalom számlájára írt támadásokat a csoport figyelemfelkeltés, elrettentés és a parlament működésének befolyásolása miatt követte el. Ismeretes: a Hunnia Mozgalom 2007. december 13. és 16. között támadást kísérelt meg Hiller István MSZP-s politikus és az SZDSZ egykori elnöke, Kóka János ingatlana ellen is.
A szervezet a vádirat alapján 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtott végre országgyűlési képviselők ingatlanai ellen Molotov-koktélos akciókat. Budaházy Györgyöt a vádirat szerint terrorcselekmények bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel mint felbujtót vádolják. Megtudtuk, a büntetőügy 17 vádlottja közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, hárman lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak, míg két személy óvadék ellenében került szabadlábra.
Fazekas arra kérdésre, hogy a csoport nyomára a Benkő György által készített hanganyag alapján bukkant-e a hatóság, azt válaszolta: nem árulhatja el, hogy a százhalombattai vállalkozó vallomása és az általa készített hanganyag „milyen súllyal esett a latba”, de ezek az általa közölt információk is a bizonyítékokat gyarapítják.
A szóvivő leszögezte, a hatóság gyanúját tanúvallomások, tárgyi bizonyítékok és titkos adatgyűjtés által beszerzett adatok is alátámasztják. A Hunnia Mozgalom ügyében kitűzött nyomravezetői díjat, Fazekas Géza tájékoztatása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség senkinek nem fizette ki.
Budaházy György korábbi nyilatkozataiban tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, és nem értett egyet azzal sem, hogy a Hunnia Mozgalmat ő irányította volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.