Félmillió köbméter fa tűnik el

A tartósan hűvös idővel együtt nemcsak a fűtés, hanem a falopások szezonja is beköszöntött. A szabálysértési törvény módosítása óta az elkövetők elzárással is büntethetők. A felderítést segíthetné az erdővédelmi szolgálat, de felállításának időpontja még bizonytalan.

Nagy Áron
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember végén, a fűtési szezon beköszöntével a fatolvajok, illegális kitermelők is megjelennek az erdőkben. Sokan közülük, főleg a faluvégek mélyszegénységben élő lakói fonott kosarakban, teherhordásra átalakított biciklikkel, vagy éppen kézben hordják haza a tüzelőt. Akadnak olyanok is, akik a haszonszerzés reményében kisteherautókkal veszik be magukat a rengetegbe, ahol aztán érzékeny károkat okoznak a természetnek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint 2009-ben 1609, míg 2010 első nyolc hónapjában 1104 falopást regisztrált a hatóság. A statisztika magába foglal minden olyan bűncselekményt, amelynek tárgya fa volt, így az illegális fakivágásokkal összefüggő bűneseteket is.
A károkozás mértékét azonban jobban érzékelteti a Vidékfejlesztési Minisztérium által közölt becslés: a szaktárcánál az évente illegálisan kitermelt fa teljes mennyiségét 300 és 500 ezer köbméter közé teszik. Illegális fakitermelések a vidéken élők szociális-anyagi helyzetétől, a fapiaci helyzettől, a tél keménységétől és a területi adottságoktól függően eltérő mértékben mindig voltak az országban. E gondok kezelésére a területi szakigazgatási szervek többnyire képesek – közölte a minisztérium. A szervezett formában végzett, kifejezetten haszonszerzési célú fekete fakitermelések kezdete ugyanakkor nagyjából a rendszerváltás idejére tehető. Legmarkánsabban a nagyobb iparvárosok környezetében, illetve az Alföld egyes körzeteiben jelentkezett és tart most is. A szaktárca szerint a felderített károkozás nagyságrendje azért is nagyon változó, mert az erdészeti igazgatás terepi jelenléte egyre csökken, így a friss elkövetések egyre később derülnek ki, valamint nem is teljes körűen válnak ismertté a hatóság előtt. Azokban az esetekben, amikor az illegális fakitermelések elkövetői ismeretlenek, az erdészeti hatóság nem indít bírságolási eljárást, márpedig ezek száma egyre növekszik. E jelenség egyébként 70-80 százalékban magántulajdonban lévő erdőket érint – jelezte az illetékes minisztérium.
A szabálysértési értékre elkövetett kisebb falopások esetén a vonatkozó jogszabály augusztus 19. óta hatályos módosítása szerint a rendőrség köteles eljárni, s a tolvajok akár elzárással is büntethetők. Egy kormányrendelet pedig az erdészek számára teszi lehetővé, hogy köbméterenként 20-30 ezer forint összegű bírságot szabjanak ki az illegális favágókra. Büntetni azonban csak a tetten ért, elfogott fatolvajokat lehet. A kézre kerítésüket segíthetné az erdővédelmi szolgálat felállítása, amelynek jogszabályi háttere adott, de a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a kialakítása a költségvetés teherviselő képességétől függően csak a jövőben lehetséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.