Folytatódik a Stasi örökségének feltárása

Két évtized sem volt elegendő ahhoz, hogy maradéktalanul áttanulmányozzák az NDK állambiztonsági szervezetének fennmaradt iratait. A Stasi iratait gondozó berlini hivatal vezetője, Marianne Birthler egy tegnapi interjúban kijelentette: húsz évvel a két német állam egyesülése után sem lehet lezárni a múlt kutatását, a jogsértések feldolgozását.

Stefan Lázár
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marianne Birthler azt mondta, „nem teszünk pontot a feldolgozás végére”. „A demokráciában élő embereknek nem lehet megtiltani, hogy kérdéseket tegyenek fel, az archívumokban kutassanak, az igazságtalanságra emlékezzenek” – hangoztatta a Berliner Zeitung által közölt interjúban. A Stasi-örökséggel foglalkozó hivatal (BStU) holnap a berlini parlamentben emlékezik meg az újraegyesítés húszéves évfordulójáról. A rendezvény mottója: Az akták nyitva maradnak.
Konkrét válasz ez azokra a – elsősorban a szocialista Baloldal párt soraiból elhangzó – követelésekre, hogy zárják le a vizsgálatokat. „Az NDK története még sokáig foglalkoztat majd bennünket” – hangoztatta Marianne Birthler, aki négyéves koráig élt a magát demokratikusnak tituláló munkás–paraszt államban, amit szerinte a berlini fal, a határzár és az állambiztonsági szervezet tartott össze. „Azt követően, hogy leomlott a fal és szétesett a Stasi, az NDK is elvesztette létalapját.” Az emberek érdeklődése a fennmaradt iratok iránt húsz esztendő elteltével sem csökkent. Ez év közepéig kétmillió-hétszázezer polgár nyert betekintést a száztizenegyezer métert kitevő aktatömegbe, amelynek eddig nyolcvan százalékát sikerült átkutatni. Az irattár a történészeknek is tartogat további meglepetéseket. A legutóbb felszínre került Stasi-aktákból kiderült, hogy a titkosszolgálat megnyugtathatta a keletnémet kormányt, a nyugati szövetségesek nem vállalják a fegyveres konfliktus rizikóját.
Az újraegyesítés részleteit rögzítő szerződés nem irányozta elő a Stasi-iratok feldolgozásával foglalkozó hivatal létrehozását. Az idevágó törvénytervezetet csak azt követően dolgozták ki, hogy 1990. szeptember 4-én a kelet-berlini tüntetők megszállták az államvédelmi hatóság központját. A Kohl-kormány megbízásából a Jochim Gauck vezette BStU ötvenkét alkalmazottal kezdte meg munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.