Folytatódik Jozef Rohac pere

Csibra Tibor
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos szünet után ma folytatódik Jozef Rohac büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, a szlovák férfi ellen emberölés kísérlete miatt indítottak eljárást. A vádirat Rohac számlájára írja, hogy 1997 júniusában a főváros XVIII. kerületében egy távirányítású plasztikbombával megpróbálta megölni Seres Zoltán vállalkozót. A több mint háromkilós pokolgépet a boksz- és alvilági életben egyaránt közismert Seres Bentleyjének aljára erősítette a tettes, de az a rögzítőmágnesek hibája miatt leesett a kocsiról, mikor tulajdonosa elindult a járművel. A nem működő szerkezetet egy fiatal férfi felkapta a földről, és elfutott vele, mikor a környékbeliek üldözőbe vették, eldobta a bombát. A menekülő fiatalembert máig sem sikerült azonosítani.
A nyomozás adatai szerint a gyújtószerkezet belsejében Rohac töredékes ujjlenyomatát találták meg a szakemberek. A vádlott februárban állt bíróság elé hazánkban, vallomást nem tett, de tagadta bűnösségét a Seres-ügyben. Az említett ujjlenyomatot az ügyészség először nem tudta bizonyítékként bemutatni, mert a bűnjelnek nyoma veszett a rendőrségen. Kiderült, hogy a mulasztás miatt fegyelmi eljárás is indult a rendőrségnél, de a történteknek nem lett felelőse. A bomba plasztikrészét a tűzszerészek megsemmisítették, a gyújtószerkezet egy darabját végül tavaszszal megtalálták egy raktárban. A fő bizonyítéknak tartott bűnjelet egy közönséges zacskóból, összetapogatva vette elő egy rendőrtiszt a bíróság előtt. Azt, hogy a belsejében talált ujjlenyomat Rohactól származik, nem dokumentálták az előírások szerint, a másolathoz használt fóliához nem mellékelték a nyomozók, hogy ki, mikor, milyen módszerrel végezte a vizsgálatot, s nem készült jegyzőkönyv sem a vizsgálatról. A jogszabályok szerint a szabálytalanul kezelt bűnjeleket ki kell zárni a bizonyítékok közül, így lehet, hogy ez lesz a sorsa a Rohac elleni egyetlen adunak is.
A tíz esztendőn át bujkáló férfit két éve egy közúti ellenőrzéskor fogták el Prágában, majd a cseh hatóságok kiadták Magyarországnak. Bár bizonyíték nem volt ellene, a vádlottat többször meghallgatta az 1998-as, négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda, de Jozef Rohac nem tett vallomást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.