Futball a nyári mézesheteket követően

Három hónappal ezelőtt éppen a labdarúgó-világbajnokság végjátéka zajlott a Dél-afrikai Köztársaságban. A vuvuzelák azóta elnémultak, új szereposztásokban, új kihívásokkal megkezdődött a következő futballidény. Méghozzá még mindig a vb bűvöletében, de a sportágnak, illetve művelőinek ettől még a fekete kontinensen sem a közelmúltból, hanem a jövőből kellene megélniük.

Radványi Benedek
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság olyan volt a Dél-afrikai Köztársaságnak, mint egy nászút. Ahogy vége lett, minden visszatért a régi kerékvágásba, a szállodák és a vendéglők forgalma a külföldi vendégek távoztával visszaesett, sokan elvesztették a munkájukat – áll egy kínai újságíró szeptemberi tudósításában. A világ július 11-ig egy hónapon át az országra figyelt, a rendezés hatására csökkent az államháztartás hiánya, mintegy 360 millió eurót költöttek a turisták, még az itt gyártott gépjárművek iránt is megnövekedett a külföldi kereslet. Pedig a vb előtt nem sokkal még az is felmerült, hogy B tervet kell kidolgozni a sok bűncselekmény miatt, aztán se haláleset, se késelés, se túszejtés nem volt. A csoportmérkőzések után a nemzetközi szövetség főtitkára, Jerome Valcke már azzal viccelődött, hogy a jövőben az összes vb-hez Dél-Afrikát rendelik B tervként.
Ám a munkanélküliség által súlyosan megnyomorított országban a köznép a gazdasági előnyökből nem sokat érzékel; augusztusban például a béremelést követelő közalkalmazottak már sztrájkba is kezdtek. A Newsweek tudósítása szerint a parlament elé vonuló tüntetők inkább focidrukkerek hadára hasonlítottak, hiszen a legtöbben a Bafana Bafana zöld-sárga mezét viselték. Igaz, az elnök, Jacob Zuma a világbajnokság után úgy fogalmazott, a vébé eggyé kovácsolta a nemzetet – de valószínűleg nem efféle összetartásra gondolt…
Szemtanúk szerint Johannesburgban ma már szinte semmi nem emlékeztet a nagy eseményre. A reptéren néhány poszter még eszébe juttatja az ide érkezőnek a vb-t, a fogadóirodákban viszont már a rögbimeccsek a népszerűbbek, a döntőnek otthont adott Futballváros Stadion kívülről fakó, sivár képet mutat. A nyár kultikus hangszerét, a vuvuzelát őszre Európában betiltotta a kontinentális szövetség, mondván, túlharsogja a szurkolók énekét és érzelmi reakcióit.
Dél-Afrikában persze még szabad a tülkölés. A bajnoki nyitóforduló kettős rangadójára mind a 45 ezer jegyet eladták, bár azokat jórészt olyan emberek vették meg, akiknek nem volt módjuk a vb mérkőzéseire kijutni, s legalább utólag megízlelték volna az akkori hangulatot. A képernyők előtt ülők szívesebben nézik az európai bajnokságok mérkőzéseit vagy a krikett- és rögbiközvetítéseket, a bajnoki címvédő SuperSport United idényrajtján is mindössze hétszázan éktelenkedtek az Ellis Park hatvanezres lelátóján. (Bár amikor ugyanez a gárda két évvel ezelőtt megnyerte a bajnokságot, csak négyszázan voltak.) Szakértők szerint a dél-afrikai ligában játszók felelőssége, hogy meg tudják-e tartani a nézőket, a futballszövetség vezetőinek pedig ehhez erős marketingtevékenységet kell társítaniuk.
A reményekről, lehetőségekről megkérdeztük Bicskei Bertalant is, hiszen ő a libériai válogatott szövetségi kapitányaként belülről látja az afrikai labdarúgás aktuális helyzetét. – Egyik játékosom a dél-afrikai bajnokságban játszik, a mecscseiket közvetíti a helyi televízió. Nekem az a véleményem, hogy ennél nagyobb esélyt nem kaphatott volna a kontinens a labdarúgás fejlesztésére. A dél-afrikai futball vitathatatlanul nagyot lépett előre, talán meglepően hangzik, de a mérkőzések színvonala jobb, mint az európai középszint, tehát a jobbfajta dél-afrikai meccsek látványosabbak, mint egy belga bajnoki, meglátszik a külföldi edzők munkája is – állítja a korábban a magyar nemzeti csapatot is kétszer irányító Bicskei. – A fejlődés már a vb előtt felgyorsult, egyértelműen azért, hogy mire a viadal megkezdődik, legyen valami eredmény. Kétségtelen, hogy a nézőszám lehetne nagyobb is, de olyan meccset nem láttam, ahol üres volt a lelátó. Érezhető, hogy a többi afrikai ország is igyekszik egyre inkább szervezett bajnokságokat rendezni, s néhány év múlva már ők is ott fognak tartani, ahol most Dél-Afrika.
Bár az kevéssé valószínű, hogy a közelebbi – vagy akár távolabbi – jövőben bármelyikük is labdarúgó-világbajnokságot rendezzen. Mert a földrészek közti rotáció sokat hangoztatott elve valahogy feledésbe merült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.