Hungaricum a hitelesek becsapása

Túl magasra emelték a hitelkamatokat a Magyarországon működő pénzintézetek – állítják a Magyar Nemzeti Bank munkatársai. Elemzésükből kiderül, hogy a bankok csak hazánkban tehetik meg, hogy tetszésük szerint játsszanak a kamatokkal, ezért nálunk a törlesztőrészletek is magasabbak az átlagnál. A banki magatartási kódex nem oldotta meg az ügyfelek problémáit.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb terhet raktak a hazai pénzintézetek az adósok vállára 2008 októbere után, mint azt a költségeik emelkedése indokolta volna – olvasható egy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai által jegyzett elemzésben. A svájcifrank-alapú jelzáloghitelek átlagos hiteldíja 2008 szeptembere óta 7,1-ről tavaly júniusra 8,2 százalékra emelkedett, s azóta lényegében nem is csökkent. A svájci frank referenciakamata ez idő alatt 2,8-2,9 százalékos értékről tartósan 0,2 százalék alá esett. Vagyis a kettő közötti különbség 3,6-3,8 százalékkal nőtt. A drágulás okaként a hitelintézetek többnyire az emelkedő költségeket és a rossz hiteleket nevezik meg. Ugyanakkor az MNB munkatársai szerint sem a sokasodó fizetésképtelen ügyfelek, sem az országkockázat romlása, sem a források változása nem indokol ekkora kamatemelést.
A cikk szerzői szerint az ügyfelek akkor jártak volna jól, ha a bankok – a környező országokban alkalmazott módszerhez hasonlóan – referenciakamathoz kötötték volna a hiteleket. Lengyelországban például 2008 októbere óta közel két százalékkal csökkent a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek átlagos kamata, míg Magyarországon ugyanezen idő alatt egy százalékkal emelkedett. – Ez a különbség egy nyolcmillió forintos, 17 éves hátralévő futamidővel rendelkező hitelnél körülbelül tizenötezer forintnyi különbséget tesz ki a havi törlesztőrészletben – állítják a szakértők.
A Portfolió.hu oldalon megjelent cikk ironikusan hungaricumnak nevezi, hogy hazánkban a hitelállomány zömét az úgynevezett szabadon változtatható kamatozású hitelek adják. E termékek lényege, hogy a bankok – az általában rövid, 3-12 hónapos – kamatperiódusok végén aktuális hirdetményükben határozzák meg az ügyfél által a következő kamatperiódusban fizetendő ügyleti kamatot. A döntést az intézmények belső üzletpolitikájuk alapján egyoldalúan, az ügyfél számára előre nem kiszámítható módon hozzák meg.
A szakértők szerint ez a gyakorlat lényegében ellehetetleníti a kölcsönök összehasonlítását, mivel egyetlen hitelfelvevő sem lehet abban biztos, hogy az általa kiválasztott bank hitelfeltételei nem módosulnak a következő kamatperiódustól (vagyis legkésőbb 3-12 hónap múlva).
A magatartási kódex gyakorlatilag bármilyen adó-, szabályozás- vagy forrásköltség-változás esetén megengedi a módosítást, márpedig egy adott kamatperióduson belül legalább egy tényező szinte bizonyosan a hitelező számára kedvezőtlenül változik, erre hivatkozva pedig a kamat is emelhető – olvasható az elemzésben. A szerzők szerint akad azonban ennél nagyobb probléma is: semmilyen konkrét, szabály nincs arra, hogy mennyivel és milyen időszakra emelhető az ügyfelek által fizetett kamat, ha például Magyarország országkockázati felára (CDS) megemelkedik. Ráadásul a szimmetriaelv, amely lefekteti, hogy az ügyfél számára kedvező változást is érvényesíteni kell a kamatokban, szintén ellenőrizhetetlen: a szabályok nem egyértelműsítik, hogy ha például a CDS-mutató később csökken (de például a bankközi kamatok emelkednek), akkor a hitelkamatot kell-e egyáltalán és ha igen, milyen mértékben mérsékelni. A kódex lehetőséget ad a drágításra, és egyúttal elkerülhetővé teszi a csökkentést is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.