Itt az egykulcsos, tizenhat százalékos szja

<p>Benyújtotta az Országgyűlésnek a kormány az egykulcsos, arányos adórendszerről szóló törvényjavaslatát. Szakértők szerint a tervezet leginkább a gyermeket vállaló középréteget támogatná. Az indítványról megoszlik az érdekképviseletek véleménye.</p>

Jakubász Tamás
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akormány betartotta adóügyi ígéretét. A hét végén benyújtott törvényjavaslat értelmében jövőre életbe lép Magyarországon az arányos, egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató személyijövedelemadó-rendszer. Az eddigi két kulcsot tehát egy váltja fel, ellenben átmenetileg megmarad a szuperbuttónak nevezett számítási módszer. A megoldás – újabb adómérséklést hozva – 2013-ra tűnik el végérvényesen. Az új szabályok hathatósan támogatják a gyermekvállalást. Az első és a második gyermek után havonta tízezer forint támogatás járna. A passzusok a legalább három gyereket nevelőknél havonta, gyermekenként 33 ezer forintot hagynának: a háromgyermekes családoknál tehát akár évi 1,2 millió forint is maradhat. A javaslat némileg csökkentené az adójóváírás nyújtotta enyhítést, miközben mérsékelné a kafetéria közterhét. A vállalkozásoknak az úgynevezett tevékenységre jellemző kereset szabályainak eltörlése jelenthet könnyebbséget, miként ezt a szférát segítené az is, hogy az osztalék, a kamat és az árfolyamnyereség után 16 százalék adót kellene jövőre leróni. A társaságoktól 2013-ban és azt követően csupán tíz százalék nyereségadót vonna el az állam. A hét végén a kormány benyújtotta az energiaszektorra, a távközlési ágazatra és a kiskereskedelmi szférára kivetendő válságadókról szóló törvényjavaslatát, miként a képviselők elé került a vámhatóságot és az adóhivatalt összevonó indítvány is.
Az intézkedéseket értékelve Vámosi-Nagy Szabolcs lapunknak úgy fogalmazott, a kabinet döntése, értékválasztása egyértelmű: a lakosság terhein csökkentenek, míg egyes gazdasági területek társaságaira válságadót vetnek ki. Az APEH egykori elnökhelyettese szerint a kormány a polgárok javára és egyes cégek hátrányára osztaná újra a terheket. Az Ernst & Young tanácsadó cég szakértője ezután
a személyijövedelemadó-rendszer módosításáról beszélt, kifejtve, hogy a változtatásokkal a közepes és a magas keresetűek járnak a legjobban, s szintén jó helyzetbe kerülnek az egyéni vállalkozók, valamint a társas vállalkozások résztvevői. Az alacsonyabb jövedelműeknél fontos kérdés a minimálbér jövő évi összegének meghatározása, ám Vámosi-Nagy Szabolcs úgy számolt: a kormánynak vélhetőleg sikerül tartania magát ahhoz az ígéretéhez, miszerint az adórendszer átalakítása nyomán senki nem jár rosszabbul.
A szakember fontosnak nevezte a családokat támogató passzusokat, amelyek alapján a háromgyermekes szülőknek a jövőben tulajdonképpen nem kell majd adót fizetniük. A volt APEH-elnökhelyettes ezzel kapcsolatban két szempontot említett. Egyrészt a javaslatban szereplő családtámogatás leginkább a középosztálybeli, gyermekes polgárokat segítheti. Nekik ugyanis elvben magasabb lenne az adójuk, így a kedvezmények ennél a rétegnél hagyhatnak nagyobb összegeket. Bár az adótanácsadó szerint a gyermeknevelést támogató adóenyhítés csak másodlagos eszköz a népességfogyás megállításában, mégis úgy látja, hogy a tervezett tehercsökkentés hatása nem lebecsülendő. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az egykulcsos szisztéma bevezetése jelentősen csökkenti az adminisztrációt és egyszerűbbé teszi az adórendszert. Előnynek nevezte továbbá, hogy az új szabályok élénkíthetik a belső keresletet és növelhetik a lakossági megtakarításokat, ugyanakkor hátrányként említette, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése csak közvetve segíti a gazdaság fellendülését.
A hét végén számos, nagyon eltérő vélemény látott napvilágot az adóügyi javaslatokról. A Munkástanácsok Országos Szövetsége például azt közölte, hogy összességében támogatja a kormány adóterveit, indokoltnak tartja a válságadót, és tudomásul veszi a munkavállalókat érintő változásokat. Palkovics Imre, a szövetség elnöke a távirati irodának kifejtette: az eladósodott lakosságot és az utóbbi időben teljesen kifosztott munkavállalói rétegeket tovább már nem lehet terhelni, ezért megfelelő lépés a multicégek profitjának megnyirbálása. A Magyar Szakszervetek Országos Szövetségének elnöke viszont igazságtalannak nevezte az egykulcsos adórendszert, kiemelve, hogy az a magas jövedelműeknek kedvez, s a munkavállalók 80 százaléka rosszabbul jár. Pataky Péter a nettóbér-csökkenés miatt nagyon kemény bértárgyalásokra készül.
A pártok is véleményt formáltak az adótervekről. A Jobbik a változások nagy részével egyetért, ám az egykulcsos adó bevezetését és a társasági adó tíz százalékra mérséklését elutasítja. Az ellenzéki párt szerint a javaslatok a szociálliberális kormányok adóügyi ámokfutása után végre alapot adnak a tárgyalásra, a családok támogatása pedig kifejezetten üdvözlendő. Az LMP a kormányzati fejetlenség újabb bizonyítékát látja az adócsomagban. A kapkodás egyedüli oka pedig szerintük az, hogy a kormány a józan ész határain túl is ragaszkodik az egykulcsos adó bevezetéséhez és a társasági adó csökkentéséhez. A párt az adóügyi előterjesztések visszavonását követelte. Az MSZP szegényellenesnek nevezte a kormány adóügyi elképzeléseit. Külföldön is értékelték a kormány közteher-viselési terveit. Londoni elemzők úgy látják: a bejelentett adóintézkedések nyomán a lakosság – főleg a tehetősebb réteg – többet költhet, ám a devizaalapú adósságok törlesztési terhei miatt nem biztos, hogy a háztartások ezt a többletet a fogyasztásra áldozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.