Kész az adósmentő csomag

Tegnap benyújtották a parlamentnek a lakáshiteleseket megsegítő nyolcpontos törvénycsomagot az azt jegyző fideszes és kereszténydemokrata politikusok. A javaslatok a héten a bizottságok elé kerülnek. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint az átlagos jövedelmű családok között is sok a rossz adós.

Csécsi László
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes, valamint Harrach Péter és Tarnai Richárd kereszténydemokrata politikusok benyújtották a parlamentnek a nyolcpontos adósmentő csomagot. Mint azt a politikusok a napokban elmondták, ezen a héten a bizottságok tárgyalják majd a javaslatokat, s csak ezt követően kerülnek majd az Országgyűlés elé.
A javaslattevőknek mind a hitelfelvevők, mind a pénzintézetek képviselőivel sikerült megegyezniük a legfontosabb pontokban. A csomag gátat szab a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak, lehetővé teszi, hogy a nehéz helyzetben lévő ügyfelek meghosszabbítsák a hitelük futamidejét, és kötelezővé teszi a középárfolyam alkalmazását a devizahitelek törlesztőrészletének kiszámításánál. Emellett kilencvennapos fizetési késedelem után nem számolhatnak fel büntetőkamatot a bankok.
A javaslatok indoklásában az szerepel, hogy az adósok nehézségeit nagyrészt az előző szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikája okozta. – A szocialista kormányok előzetes ígéretükkel ellentétben megszüntették a támogatott forinthiteleket, és tevékenyen közreműködtek abban, hogy helyette devizahitelből vagy magas kamatú forinthitelből oldják meg az emberek a lakásproblémájukat. Az embereket becsalták a devizaalapú hitelezési rendszerbe, és nem figyelmeztették őket a komoly kockázatokra, valamint nem nyújtottak nekik védelmet a hitelintézetekkel szembeni egyenlőtlen helyzetükben – olvasható az indoklásban. Jelenleg a magyar jelzáloghitel-állomány 6,825 milliárd forint, ennek 64 százaléka, azaz 4,332 milliárd forint a lakáshitel-állomány. A lakáshitelek 66 százaléka, azaz 2,668 milliárd forint devizahitel, amely túlnyomó része svájcifrank-alapú.
Ráadásul a fizetésképtelenség ma már nemcsak a kisebb jövedelemmel rendelkező családokat érinti. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) adatai szerint már az átlagos fizetéssel rendelkezők közül is egyre többen kerülnek bajba. Lénárd Mariann, a BHKE főtitkára lapunknak elmondta: hiába hangoztatják a bankok, hogy a kölcsönök átütemezésével ők tettek a legtöbbet az adósokért, a könnyítéseket igénybevevőknél jóval többen vannak azok, akik hiába kértek segítséget a pénzintézetektől. – Még az sem mindegy, hogy melyik bankfiókban próbálnak fizetési könnyítést kérni az adósok. Elképzelhető, hogy míg az egyikből dolgavégezetlenül küldik el az ügyfelet, a másikban beleegyeznek a könnyítésbe – jelentette ki Lénárd Mariann.

Az Erste váltana.
Az Erste-csoport vizsgálja, hogy miként válthatnák át svájcifrank-alapú hitellel rendelkező ügyfeleik hiteleiket euróalapúra – közölte a csoport az MTI-vel. A bankcsoport szerint ezt a lehetőséget a frank további erősödése, illetve a makrogazdasági környezet jelentős romlása esetén ajánlanák fel .

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.