Kíméletet kér a kaliforniai halálraítélt

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztották egy halálraítélt holnapra tervezett kivégzését Kaliforniában. Sorsát már nem kerülheti el, de ügyvédei fellebbezése nyomán a bíróság azt vizsgálja, hogy a méreginjekció beadása nem tekinthető-e szükségtelenül kegyetlen eljárásnak – adta hírül a CNN. Kaliforniában – az Egyesült Államok sok más tagállamával ellentétben – a törvény nem ad lehetőséget az elítéltnek, hogy halálnemet válasszon, de az indokolatlanul nagy szenvedéssel járó kivégzési mód ellen, amelyet az Egyesült Államok alkotmánya tilt, felemelheti a szavát. Az afroamerikai Albert Greenwood Brownt azért ítélték halálra, mert csaknem harminc évvel ezelőtt elrabolt, megerőszakolt, majd megölt egy iskolából hazafelé tartó tizenöt éves kislányt. Ezután telefonon közölte a szüleivel, hogy sosem látják viszont élve, és megmondta, hol találják meg a holttestét. Az ügyvédeinek, akik azzal érveltek, védencük mentálisan sérült, sikerült a büntetőeljárást évtizedekre elnyújtani. A végül mégis meghozott halálos ítélet végrehajtását azonban már többször elhalasztották, mert a méreginjekció beadása előtt alkalmazott altatószer, a nátrium-tiopentál – amelynek az Egyesült Államokban egyedüli gyártója az illinois-i Hospira cég – országszerte kifogyóban van, s csak a jövő év elején várhatók újabb szállítások.
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy más ügyben hozott korábbi döntése szerint az általában használt háromkomponensű – altatóból és két halálos szer elegyéből álló – szer használata nem ütközik alkotmányos tilalomba. Kaliforniában viszont 2006 óta egyetlen tűszúrással is kivégezhető a halálraítélt, s most ez a sors vár Albert Greenwood Brownra. Mivel 2006 óta ő az első, akinek ezen a módon kellene meghalnia, az ügyében benyújtott fellebbezés nyomán derülhet ki, kiállja-e az alkotmányosság próbáját a neki szánt halálnem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.