Kínának kínos a békedíj

A napokban derül ki, hogy kit tart méltónak a Nobel Intézet az idei békedíj elnyerésére. A jelöltek neve titkos, ám az interneten rengetegen foglalkoznak a lehetséges nyertes kilétével. Akik pedig nem találgatnak, azok petíciókat indítanak, például a tavaly elhunyt Michael Jackson érdekében.

Karczag Eszter
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alternatívok. A hivatalos Nobel-díj nem fed le minden tudományos és művészeti szakterületet, és a hiányok pótlására úgynevezett alternatív Nobel-díjak jöttek létre. Ezek közül leginkább az 1980-ban, Jakob von Uexkull által alapított Helyes Életmód Díj (Right Livelihood Award) elismert, amely azon személyek vagy csoportok munkásságát méltatja, akik kiemelt eredményeket értek el a környezetvédelem, az emberi jogok és az élet minőségének javítása terén. Idén nepáli, nigériai, brazil, illetve izraeli emberi jogi aktivistákat díjaztak Stockholmban. A Harvard Egyetem is büszkélkedhet egy két évtizedes alternatív tradícióval; az előző díjhoz hasonlóan szintén október elején talál gazdára az úgynevezett Ignobel-díj („méltatlan” Nobel-díj). Idén tíz kutatócsoportot jutalmaztak Bostonban, például azt a brit triót, akik bebizonyították, hogy a szitkozódás enyhíti a fájdalmat. (MN)


Posztumusz Nobel-díj persze nem létezik, azonban pont elég (sőt, rekordszámú) élő várományosa is van a 2010-es Nobel-békedíjnak, szám szerint 237 fő, illetve szervezet. Néhány jelölt kiléte már ismert, akik közül nem kevesen épp börtönbüntetésüket töltik, mint például a „demokrácia harcosa”, Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo). A férfi nem aratott osztatlan sikert a demokratizálódás rögös útján haladó Kína vezetői között; előreláthatólag tíz év múlva szabadul majd. A hetekben tért haza a börtönből egy másik kínai esélyes, a jelenleg is házi őrizet alatt lévő Csen Guangcsen (Chen Guangcheng) – az önjelölt, vak ügyvéd, aki az abortuszra kényszerített nők jogaiért állt ki. Szintén az ismert jelöltek között van az orosz Szvetlána Gannuskina és Memorial nevű jogvédő csoportja, ahogy a Nemzetközi Űrállomás is. Külön kampány indult az internet díjazásáért, a kiáltvány első aláírója Shirin Ebadi, iráni Nobel-díjas volt.
A döntés – ahogy eddig is – bizonyára meglepő lesz, de október 8-án, a nyertes nevének nyilvánosságra hozatalakor kiderül, hogy mennyit ad a Nobel Intézet a kínai állam véleményére. Az ország ugyanis felszólította Norvégiát, hogy ne tüntesse ki Liut, mert az nagyon megrontaná Peking és Oslo viszonyát – amely mostanában főként egy jelentős olajexport-szerződés körül vált szorosabbá. A kínai külügyminiszter-helyettes, Fu Ying a Nobel Intézet igazgatóját, Geir Lundestadot arra kérte, a díjat ne egy bűnözőnek adják, hanem egy olyan embernek, aki valóban tett valamit a nemzetközi békéért. Liu Hsziao-po mellett áll azonban Václav Havel, korábbi cseh köztársasági elnök és a Charta ’77 mozgalom több kulcsszemélyisége is, akik nyílt levélben sürgették az oslói intézetet Liu elismerésére.
Kína tehát egyelőre nem „büszkélkedhet” Nobel-békedíjjal, de nem ő az egyetlen ország, amely a belügyekbe avatkozásnak tekintette nemzetközi szervezet döntéseit – bár a legtöbb konfliktust elkerülték azzal, hogy inkább nem ítélték a díjat senkinek, ahogy például a világháborúk idején is. Hitler utasítása miatt nem vehette át a kitüntetést Richard Kuhn, Adolf Butenandt és Gerhard Domagk, akiket a kémia, illetve az orvostudomány terén elért sikereik miatt díjazott a svéd bizottság 1939-ben. Borisz Paszternak 1958-ban először elfogadta az irodalmi Nobel-díjat, ám a szovjet hatóságok nyomására végül visszautasította azt.
Árulkodó, hogy a Nobel-díjak 109 éves történelme során a békedíj átadása maradt el a legtöbbször.
Továbbiak a 16. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.