Kisebb élelmiszeráfát akarnak

A feketegazdaság visszaszorulását is eredményezheti az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék forgalmi adójának mérséklése – közölte tegnap Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Dénes Zoltán
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segítség, több formában. A Magyar Agrárkamara becslése szerint az idén 100-120 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban. A kárenyhítés egyik eszköze a kárenyhítési alap, ebben 4-4,5 milliárd forint gyűlhet össze ebben az évben, ami a keletkezett kárhoz képest 3-3,5 százaléknyi kárenyhítésre ad lehetőséget. Az alapba a törvényi kötelezettségüknek eleget tevő gazdálkodók befizetéseiből 2-2,2 milliárd forintra lehet számítani, s ehhez járul hozzá ugyanekkora összeggel az állam. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint október elején javaslatot tesznek a kormánynak az alap állami forrásokból történő bővítésére. Szerencsés esetben az állam a törvényben megfogalmazottnál nagyobb összeggel egészítheti ki a segélykeretet. Korábban az unió hozzájárult, hogy a termelők már októberben hozzájuthassanak az eredetileg jövő évben fizetendő földalapú támogatás feléhez, ez összesen 124 milliárd forintot jelent. A VM a gazdák érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Fejlesztési Bankkal is arról, hogy az év végére egy új forgóeszközhitel-lehetőséget dolgozzanak ki. Ennek lényege az lenne, hogy az idén természeti károkat elszenvedett gazdálkodók a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében az ahhoz szükséges kiadásaik finanszírozásához kedvezményes feltételek mellett juthassanak banki forrásokhoz.


Javaslatot tesz a Vidékfejlesztési Minisztérium az áfatörvény módosítására, hogy csökkenjen az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék általánosforgalmiadó-terhelése – közölte a tárca élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára tegnap a Zala megyei Bakon tartott sajtótájékoztatón. Az MTI beszámolója szerint Kardeván Endre azon véleményének adott hangot, hogy a javaslat megvalósítása javítaná a hazai gazdálkodók versenyképességét, és a feketegazdaság csökkenését is eredményezné. Mint mondta, a szaktárca törekvése, hogy az ágazat visszanyerje külpiaci pozícióit is.
Korábban Czerván György, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára számolt be lapunknak arról, hogy a tárcán belül külön szakértői csoportot hoztak létre annak vizsgálatára, miként lehet csökkenteni a magyar élelmiszerek uniós szinten is kiugróan magas áfáját. Az érdekszervezetek szerint ugyanis nagyrészt az előző kormány által életbe léptetett áfaemelés miatt nőtt a feketegazdaság aránya az ágazatban. A legtöbb agrárszervezet elengedhetetlennek tartja az élelmiszer-ipari termékek 18, illetve 25 százalékos általános forgalmi adójának csökkentését. Az élelmiszerek esetében az Európai Unió 27 tagállamából 17-ben tízszázalékos vagy az alatti az áfa mértéke. Czerván György elmondta, hogy az ügyben már egyeztettek a főbb érdekképviseletekkel, és felvették a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztériummal is, mivel ez utóbbi döntési kompetenciájába tartozik az áfatörvény esetleges módosítása. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetére tekintettel az adócsökkentés lehetőségeit illetően igen szűk a mozgástér. A szaktárca először azt méri fel, hogy az élelmiszerek magas adóterhe miatt mekkora kár érheti a költségvetést.
Az érdekvédők szerint az élelmiszer-gazdaságban az utóbbi években felerősödött az illegális kereskedelem, amelynek aránya mára elérheti a 25-35 százalékot. Amennyiben a szakmai szervezetek kimutatásait vesszük alapul, úgy kijelenthető, hogy az agrárágazatban megközelítőleg 70-75 milliárd forint áfát csalhatnak el. A gabonapiacon kereskedők 25, a zöldség-gyümölcs területén 20, a húságazati feketézők pedig további mintegy 20-30 milliárd forinttal rövidíthetik meg a közkasszát. Ha az élelmiszeripart tágabb értelemben kezeljük, az elcsalt adó mértéke jócskán meghaladhatja a százmilliárd forintot. Az érdek- és szakmai szervezetek szerint a mezőgazdasági áruk áfájának jelentős csökkentése mérsékelné a feketegazdaságot, növelné a termékek belső keresletét, s versenyhelyzetbe hozná a gazdákat. Piaci szakértők árnyaltabban látják a helyzetet. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletág-igazgatója szerint az illegális kereskedelem visszaszorításához nem elegendő az áfa csökkentése, javítani kellene az ellenőrzés hatékonyságát, s elrettentő szankciókat kellene bevezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.