Lassan őröltek

Torkos Matild
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazság malmai tényleg lassan őröltek az elmúlt években. Ebben egyetértünk a volt SZDSZ-es Lakos Imre, Újbuda alpolgármesterének ügyvédjével. Lakost egy önkormányzati ingatlan tulajdonjogának 2006-ban történő átruházása kapcsán hivatali visszaéléssel gyanúsította meg és hallgatta ki tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség. A büntetőeljárás egy 2007 őszén tett büntetőfeljelentésre indult. A bűnös ügylet érdekessége, hogy ezt is – ugyanúgy, mint a kerület Kopaszi-gátnál fekvő önkormányzati ingatlanegyüttesnél – a szomszédos telek tulajdonosával ütötték nyélbe. Ebben az esetben nem sokat variáltak, egyszerűen eladták az ingatlant, míg a Kopaszi-gáti telkeket az akkori helyi ellenzéki képviselők szerint aránytalanul alacsony értéken apportálták egy olyan cégbe, amelyben Újbuda csak kisebbségi tulajdonosi pozíciót szerzett. Ez utóbbi ügyben is kínosan lassan őrölnek az igazság malmai. Nem csoda, tízmilliárdra becsülik az önkormányzat kárát.
Lakos Imre mellett az MSZP-s Molnár Gyula polgármestert is szerették volna meggyanúsítani tegnap a nyomozók, de ő, mint elmondta, „nem értesült hivatalosan” az idézésről.
Molnárék amellett, hogy törvénysértőnek és alaptalannak nevezték a gyanúsítást, nem átallottak bírálni az ügyészséget azért, mert pár nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsítják meg őket. Nahát, tényleg micsoda botrány, hogy a politikus urak választási kampányába így beletenyerel a honi bűnüldözés. Tényleg tudathasadásos állapot lehet, hogy miközben ők makulátlanságot, tisztakezűséget ígérgetnek a választóknak, az ügyész urak meg nem átallnak ebben az emelkedett időszakban szenvtelen arccal ujjlenyomatot vetetni róluk.
Amúgy tényleg érthetetlen, hogy ha az önkormányzatnál az ügylettel kapcsolatban minden dokumentum a nyomozók rendelkezésre állt, vajon miért volt szükség háromévnyi nyomozati munkára. Az ügyészségi szóvivő által vázolt tényállás alapján azért annyira nem bonyolult ez az ügy. Mondhatnánk azt is, hogy pofonegyszerű. Vagyis, már akkor is túl sok ideig tartott volna ez a nyomozás, ha már jóval az országgyűlésiképviselő-választás előtt eljutottak volna az első gyanúsítotti kihallgatásig. Azt mondják, hogy mivel a büntetőeljárás egyik érintettje Molnár Gyula országgyűlési képviselő volt, ezért került az ügy 2009 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészségre. Vagyis a feljelentéstől számítva több mint két esztendő kellett ahhoz, hogy kiderüljön, az ügy egyik potenciális gyanúsítottja, a polgármester képviselő is.
Ha már Molnárék politikai sandaságot feltételeznek az ügyészségi gyanúsítással kapcsolatban, akkor vajon az ügy korábbi elhúzását nem lehet ugyanilyen gyanúval illetni? Tényleg, hogy nézett volna ki az, hogy nem a politikai adok-kapok jegyében kicsúszott sértő megjegyzés miatt, hanem egy önkormányzati tulajdon ellen elkövetett köztörvényes bűnügyben kérjék a képviselő úr mentelmi jogának a felfüggesztését? Hogy nézett volna az ki, ha a szegény szocialista képviselőknek az országgyűlési választási kampányban kellett volna szavazniuk arról, hogy kiadják, vagy ne adják ki az ügyészségi nyomozók számára Molnár Gyulát? Lássuk be, bármelyik lehetőség rossz fényt vetett volna rájuk korábban is.
Amúgy tényleg kellemetlen lehet a szocialistáknak az önkormányzati választási kampány finisében ügyészségre, meg vizsgálóbizottsági ülésekre járni. Kár itt politikai sandaságot feltételezni akkor, amikor éppen tegnap emeltek vádat Tátrai Miklós ellen, akire a szocialisták a nemzeti vagyon kezelését bízták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.