Ma dönt Brüsszel nyugdíjügyben?

A brüsszeli döntéshozók lengyel lapértesülések szerint figyelembe vennék a nyugdíjreform költségeit az államháztartási hiánnyal kapcsolatos elvárásoknál, igaz, a piacok által is figyelt statisztikába ez a számítás nem kerülne bele. Az Európai Bizottság állítólag ma dönt a kérdésről.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli forrásokra hivatkozva egy lengyel lap arról értesült, hogy a hivatalos statisztikában nem engedélyeznék a nyugdíjreform költségeinek elszámolását, ám a túlzott deficiteljárás alatt álló országok esetében figyelembe vennék ezt a tényezőt – írta a Portfolio.hu. Magyarország és Lengyelország másik hét uniós országgal augusztus elején fordult az EU-hoz, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetések összegével csökkenthesse államháztartási hiányát és államadósságát. Az EU illetékesei e megoldástól elzárkóznának, s a deficiteljárástól való mentességet ajánlanák a tagországok kérésére.
– A fenti megoldás azt jelentené, hogy ha csak a nyugdíjreform hatása miatt lépné túl Magyarország a háromszázalékos hiányküszöböt, nem indítanának túlzott deficiteljárást vele szemben. De a hazai gazdaság piaci megítélését befolyásoló hivatalos statisztikában nem csökkenne a hiányunk és államadósságunk – magyarázta megkeresésünkre Németh György közgazdász-szociológus, aki szerint ez a legtöbb, amit Brüsszelben ki lehet harcolni.
Németh György azon szakértők közé tartozik, aki még a kormány által képviselt, és a jelek szerint az EU által elutasított megoldásnál is erőteljesebb változtatást tartana szükségesnek a nyugdíjrendszerben. – Az államháztartás egyenlege csak akkor javulna, ha a nyugdíjrendszer privatizált pillérét visszaléptetnénk az államiba, de ez nem tűnik megvalósíthatónak – mutatott rá a közgazdász-szociológus.
Korábban az EU-ban nem büntették a háromszázalékos hiány átlépését, a hét elején tárgyalt tervezet szerint azonban a jövőben a fegyelmezetlenül gazdálkodó tagországok automatikusan a bruttó nemzeti termék (GDP) 0,2 százalékát letétbe kellene helyezzék, és meg is büntetnék őket. A sajtóban megszellőztetett javaslat ennek a szigornak a szempontjából jelenthetne könnyítést Magyarországnak.
A Hírszerző késő esti cikkében úgy értesült, hogy az Európai Bizottság már ma dönt a kérdésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.