Magyar prioritások

Ritka lehetőség – így jellemezte tegnap Martonyi János a január elsején kezdődő magyar uniós elnökséget. A külügyminiszter A magyar soros EU-elnökség prioritásai című vitanapon az Országgyűlés felsőházi termében a civil szervezetek képviselői előtt beszélt a ránk váró feladatok, illetve a – várhatóan november végére összeálló – magyar elnökségi program sarokpontjairól.

Balogh Roland
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javuló kapcsolatok. Jelentősen javultak Magyarország kapcsolatai minden szomszédjával az utóbbi négy-öt hónapban – állapította meg Martonyi János külügyminiszter külföldi nagykövetek előtt a Magyar Külügyi Intézetben tegnap. Megélénkült a visegrádi együttműködés, Magyarország erősíti délkeleti politikáját, és a korábbinál szélesebb értelmű Közép-Európa-politikát folytat – mondta a külügyminiszter, aki Változások Magyarország külpolitikájában a kormányváltás óta címmel tartott előadást. (MTI)


A külügyminiszter szerint az elnökség idején közvetett módon lehet majd a magyar prioritásokat beépíteni az uniós programokba, ám mivel több esetben az EU és Magyarország érdekei egybeesnek, így ezekben a kérdésekben könnyebb megtalálni a közös nevezőt. Martonyi János elmondta, a magyar elnökségi programban több lényeges, az unió számára égető kérdés is szerepel, így az EU-állampolgároknak biztonságot, kiszámíthatóságot garantáló közös energiapolitika; a felzárkóztatást segítő, hatékony kohéziós, illetve vízpolitika kialakítása. A program olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint az uniós mezőgazdaság távlati lehetőségei vagy az EU–2020 stratégia több sarokpontja: a szegénység elleni küzdelem, a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás fokozása, de a roma populáció kérdése, a kulturális sokszínűség, az uniós demográfia és családpolitika sem hiányzik majd belőle.
Az elnökségi felkészüléssel megbízott Győri Enikő elmondta, 2011 az önkéntesség éve lesz, így a magyar elnökség alatt számos, a közösségi önkéntes munkához kötődő rendezvényt szerveznek. Az EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár számtalan várható programsorozatot említett, így méltón ünnepeljük meg Liszt Ferenc zeneszerző születésének 200. évfordulóját, míg Európa fővárosaiban bemutatjuk azon kiváló magyar művészek – fotósok, filmrendezők, képzőművészek – alkotásait, akik az utóbbi évszázadokban gazdagították a kontinens kultúráját. A technikai készenlétről Robák Ferenc kormánybiztos elmondta, mind a gödöllői kastély, mind a Néprajzi Múzeum felújítása a terveknek megfelelően halad. Megemlítette: november elején meghívták az elnökségben utánunk következő lengyel delegációt arra a rendezvényre, ahol kiválasztják a hazai események magyar borait, így talán elképzelhető lesz, hogy a lengyel elnökség idején is magyar borok kerülhetnek majd az asztalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.