Másnap

Ö K O T E R R O I R

Hegyi Zoltán
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ment annak idején egy film, az volt a címe: Másnap (The Day After). Az alkotók eljátszottak a gondolattal, mi történne egy emberiséget érintő kataklizma után. Mert másnap mindig van, és ha akadnak túlélők, nincs mese, az életnek mennie kell tovább. Meg kell oldani, hogy mi legyen az emberekkel, a természettel, a tárgyakkal; nincs ez másként a vörösiszap okozta ökológiai katasztrófa után sem. Aki járt már Devecserben, jól tudja, hogy az ott élő cigány lakosság nagy része lomizásból élt. Ez azt jelenti, hogy a család hajnalban bepattant az autóba, a rákötött utánfutót a szomszédos, boldog Ausztriában telepakolta a lomtalanításokkor kihajított különféle dolgokkal, itthon kicsit felspécizték őket, és felajánlották másodlagos felhasználás céljára. Ne becsüljük le ennek a munkavégzésnek a jelentőségét. Igény van rá, alig található falusi udvar, ahol ne bukkanna fel egy ilyen forrásból származó láncfűrész vagy motoros kasza. A hőskorban házaknál lehetett vásárolni, ott volt az igazi a hangulat, mint egy mexikói szent névnapján, aztán már ellenőrizhetőbb terepre, egy laktanyába került az adok-veszek a város szélére. És azt se felejtsük el, hogy akinek többé-kevésbé állandó jövedelme származik a lomizásból, az másként viszonyul a közösség többi tagjához is. Most viszont homok került a gépezetbe, illetve iszap, ami elszivárgott a társadalom minden szegmensébe. Az a baj ugyanis, hogy az elöntött árukészleteket azonnal meg kellene semmisíteni és a tulajdonosokat kártalanítani. És aztán következhet a Marcal rehabilitálása is. A WWF például nem a katasztrófa előtti állapot visszaállítására, hanem a természetes hidrológiai folyamatok és az ökológiai folyosó helyreállítására, illetve az élőhelyek rehabilitációjára törekedne. Tapasztalataik szerint ugyanis a folyók majdnem teljes regenerációja szinte „magától” végbemegy, ha az ember megteremti a feltételeit. Él hát a remény, emlékezhetünk a tiszai ciánszennyezés drámai képsoraira, laikus akkor sem gondolta volna, hogy lesz ott még harcsa valaha. Ráadásul találhatunk bizakodásra okot adó külföldi példát is. Dél-Spanyolországban hasonló iszapkatasztrófa történt 1998-ban, és ezután a folyók teljes vízgyűjtőjét úgy alakították át, hogy helyreállt a hegyvidék és a síkság közötti ökológiai kapcsolat, madarak milliói élnek ott vidáman, és még a mezőgazdaság is jól járt. A Marcal még jól is kijöhet ebből az egész szörnyűségből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.