Meggyanúsították Lakost

Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a fővárosi XI. kerület vagyongazdálkodásért felelős alpolgármesterét, aki a nyomozó hatóság szerint jogtalan előnyhöz juttatott egy újbudai ingatlant megszerző céget. Az ügyészség gyanúsítottként idézte a Lakossal a gyanú szerint együttműködő Molnár Gyula polgármestert is, azonban a szocialista politikus nem jelent meg a kihallgatáson.

Swendt Pál
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunvald előzetesben marad. December 12-ig meghosszabbította Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság – értesült a Magyar Nemzet. A bíróság e döntésével helyt adott a Központi Nyomozó Főügyészség indoklásának, amely szerint az MSZP-s polgármester szabadlábra kerülésével fennállna a szökés, az elrejtőzés, illetve a tanúbefolyásolás veszélye. A nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás miatt elrendelt nyomozás két éve tart. (S. P.)


Gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Lakos Imrét, Újbuda volt SZDSZ-es alpolgármesterét egy a Budafoki és a Dombóvári út sarkán álló ingatlan eladásával összefüggésben – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a KNYF szóvivője. A kerület vagyongazdálkodásért felelős helyettes vezetőjével hivatali visszaélés gyanúját közölték. Ennek lényege, hogy Lakos 2006 szeptemberében az alpolgármesteri helyzetét kihasználva egy kft.-nek jogtalan előnyt szerzett, mert a cég a törvényben előírt nyilvános versenytárgyalás nélkül szerezhette meg az ingatlant. Az ügyészség szerint az Öböl XI Kft. az alpolgármester és Molnár Gyula szocialista polgármester támogatásával és tevékeny közreműködésével jutott ahhoz a területhez, amelynek a szomszédságában álló ingatlanokat már korábban megszerezte. A szóvivő tájékoztatása szerint Lakos panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt.
Az ügyészség Molnárt is meggyanúsította volna, azonban az MSZP polgármesterjelöltje tegnap úgy maradt távol a kihallgatástól, hogy előzetesen nem mentette ki magát a kötelezettség alól. Az idézés szabályai szerint ha az érintett másodszor sem veszi át az ajánlott levélként érkezett küldeményt, akkor a nyomozó hatóság kézbesítettnek tekinti a dokumentumot és a leendő gyanúsított elővezetéséről, eltűnése esetén pedig körözésének elrendeléséről dönthet.
A távirati irodán és több internetes hírportálon megjelent „cáfolatok” ellenére az ügy valójában a Kopaszi-gát, más néven a Lágymányosi-öböl ügyében az újbudai önkormányzatnál folytatott nyomozások egyike. A Schneller Domonkos fideszes önkormányzati képviselő által évekkel ezelőtt tett feljelentések egy részét lezárták, ám a KNYF még 2009 végén indított a gát területéhez csatolt 3,8 hektáros területének apportja ügyében.
A XI. kerületi képviselő-testület MSZP–SZDSZ-es többsége 2006 nyarán közel tízezer forintos négyzetméteráron a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól (KVI) vásárolta meg azt a Budafoki út és a Dombóvári út sarkán lévő 38 hektáros területet, amelyet azonnal saját cégébe, a Buda-Hold Kft.-be apportált több mint 410 millió forintos értékben. Az ingatlan végül a Kopaszi-gátat, illetve az öböl körüli területeket birtokló Öböl XI. Kft.-hez került egy, a Buda-Holddal alapított közös cég révén, így Újbuda legértékesebb területe egybefüggővé vált, a Dunától a forgalmas Budafoki útig. A kerület eredetileg „nyomott áron” juthatott az állami tulajdonhoz, miután azt közhasznú célokra igényelte.
A fejleményekről Ihász Sándor fővárosi főügyész lapunknak idén január végén adott interjújában számolt be: „a múlt év végén az alapügytől elkülönítettek egy szálat, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség az illetékes, mert a feltételezett elkövetők vonatkozásában kizárólag ez a szervezet jogosult eljárni. Ott most hivatali visszaélés miatt folyik nyomozás két személylyel szemben, akiknek az önkormányzatnál döntési jogkörük volt. Egyébként az alapügy tárgya az, hogy egy nagyvállalkozó az önkormányzati személyek közreműködésével mélyen áron alul szerezte meg az ingatlanokat.” A főügyész által akkor meg nem nevezett személyek közül Lakos Imrének és Molnár Gyulának idén májusig parlamenti mandátuma miatt mentelmi joga volt.
Lakos, aki az SZDSZ-ből való távozása után most egy civil szervezet, a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület képviselőjelöltjeként indul az önkormányzati választáson, lapunknak tegnap elérhetetlen volt. Ügyvédje, Papp Gábor törvénysértőnek és alaptalannak nevezte a gyanúsítást.
– Ha egy állami telek értékesítése ügyében több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármester-jelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél – írta Molnár Gyula lapunkhoz eljuttatott közleményében. A polgármester felvetését az ügyészség politikai nyilatkozatként értékelte és nem kívánt reagálni a közleményben foglaltakra, ezzel együtt Fazekas Géza közölte: csakúgy mint más ügyekben, a KNYF az adott eljárásban is pontosan akkor közölte a gyanút, amikor az megalapozottá vált, és a nyomozó hatóságot ebben soha semmilyen külső tényező nem befolyásolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.