Moszkva szava döntött

Tarics Péter
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitelepítések és a deportálások nemcsak az érintettek, hanem az egész magyar nemzet ügye, s a magyar kormány szívügyének tekinti ezt a témát – fogalmazott Rétvári Bence a Deportálás és kitelepítés az 1950-es években című konferencián, amelyet Mádl Dalma és Makray Katalin, a volt és a jelenlegi államfő feleségének védnöksége alatt rendeztek meg. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, 2010. október 24-én vasárnap a Tabánban, a Szarvas téren emlékművet avatnak az 1950 és 1953 között deportáltak és kitelepítettek emlékére, amely emlék- és zarándokhely lesz valamennyi magyar számára. Hangsúlyozta, a kommunizmus legyőzése önmagunkban (is) kell hogy megtörténjen.
Hantó Zsuzsa egyetemi docens, szociológus, történész, a konferencia fő szervezője és ötletgazdája elmondta, a Hortobágyon tizenkét kényszermunkatábort létesítettek Rákosiék az elhurcolt családok számára. Ezek zárt, kutyákkal őrzött táborok voltak, amelyek sajátossága az volt, hogy ide kizárólag családokat hurcoltak és különítettek el, a tehetetlen aggastyántól a csecsemőig.
Széchenyi Kinga tanár és műfordító, aki maga is kitelepített volt, azt kifogásolta, hogy a történelemkönyvekből és a történelemtankönyvekből hiányzik az 1950 és 1953 közötti kitelepítések és deportálások története. Hozzátette, összesen mintegy
13 670 családot telepítettek ki ebben az időszakban 137 különböző településre. Megdöbbentette a hallgatóságot azt a bejelentése, hogy 1951. július 23-án készült egy hivatalos jelentés, amely szerint az apparátus „lelkesen végezte a munkát a deportálásban”, amiért a végrehajtók pénzjutalmat is kaptak. Rákosi „humánus megoldásnak” nevezte a kitelepítést és a deportálást.
A konferencián a hortobágyi deportáltaknak és a budapesti kitelepítetteknek mint túlélőknek a vallomásai is elhangzottak. Olyan történelmi igazságtalanságok kerültek a felszínre, amelyek ma már a kutatások alapján egyértelműen bizonyíthatók.
Tudjuk például, hogy a deportálásokkal és a kitelepítésekkel kapcsolatban sok esetben Moszkva szava volt a döntő, de hogy kiket, melyik családokat hurcolták el a hortobágyi táborokba, azt Rákosiék határozták meg azon listák alapján, amelyeket 1945-től kezdve folyamatosan készítettek. A nyilvántartandó személyek körét a szovjet tanácsadók és a Szovjetunióból visszatért kommunisták részvételével alakították ki. A táborrendszer létrehozásában fontos szerepe volt Garasin Rudolfnak, aki 1949-ben tért haza a Szovjetunióból, ahol főként a „Gulag-rendszerrel és a rabmunkáltatással” foglalkozott. Az ő ötlete volt a börtönfoglalkoztatás vállalatszerű átszervezése. Ezt a feladatot látta el a Közérdekű Munkák Igazgatósága 1951. december 1-jétől. A tizenkét táborba mintegy tízezer embert deportáltak, akik között sok volt a gyerek, a munkaképtelen, a mozgásképtelen, sőt még a vak aggastyán is. A mozgásképteleneket például ágyastól vitték el. Sokan meghaltak közülük a táborban. Ezeket a családokat ítélet nélkül hurcolták el. Jogszabályok hiányában az indoklás szerint „ellenséges cselekedetek” folytatásának megakadályozása volt a családok munkatáborba hurcolásának célja, miközben a társadalomra rendkívül veszélyes ellenséges cselekedetekről említés sem történt.
Az ötvenes évek társadalmi-politikai gyakorlatának volt még egy sajátos eljárása a megbízhatatlan és más ellenséges kategóriába sorolt személyek elkülönítésére és állandó rettegésben tartására, mégpedig az úgynevezett kihágási bűntett. Ez volt a legcinikusabb s egyben a leggyakoribb törvénysértés, amely tulajdonképpen fiktív szabálysértéseket foglalt magában. Ártatlan emberekre egész egyszerűen ráfogták, hogy kihágási bűntettet követtek el, s ennek ürügyén pénzbüntetésre, elzárásra ítélték, vagy akár családostul munkatáborba szállíthatták őket. A rendőri szerveknek semmit nem kellett bizonyítaniuk. A kihágási bűntettek „társadalmi veszélyességük” szerint különböztek egymástól, ezért a büntetést más-más szervek rótták ki. Ezek voltak: a tanácsi igazgatási osztályok, valamint a rendőrség mint eljáró szerv. A kihágás lehetett: közlekedési, erkölcsrendészeti, bejelentési, közrend elleni, tűzrendészeti, erdei, rádió, sajtórendészeti, köztisztasági, állat-egészségügyi vagy egyéb.
A kihágási bűntettek rendkívül nagy számát mutatja, hogy 1953-ban Nagy Imre amnesztiarendelete több mint hatszázezer ember kihágási büntetését oldotta fel. A kihágási bíróságok 4697 személy elzárásbüntetése végrehajtását, valamint 188 790 személy pénzbüntetését törölték, a pénzügyi kihágási bíróságok 217 784 személy pénzbüntetését és 229 263 személy ellen indított kihágási eljárást szüntettek meg. Többek között erre mutatott rá a most megrendezett konferencia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.