Napi sajtószemle

MN
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evening Standard
Ne utazz Afrikába, inkább a városi „dzsungelben”, saját kis közegedben tégy valamit a közért jelszóval indított kampányt Boris Johnson. A londoni főpolgármester akciójával arról akarja meggyőzni a tehetős, ám a középiskola és az egyetem között „pihenő” diákokat, hogy egy esetleges harmadik világbeli karitatív munka helyett saját városukban tegyenek valamit. A londoni lap szerint a tory városvezető kísérleti programjában részt vevő ötven fő öt – nem túl impozáns városnegyedben fekvő – általános iskola mentoraként tölt el tíz hónapot.
A munkáért a városháza egyébként ezer fonttal is jutalmazza a résztvevőket.


Herald Tribune
Az ázsiai vezetők egyre inkább azt hiszik, hogy vége az Egyesült Államok hegemóniájának,
s az amerikai politika polarizálódása – amelyet a Teadélután mozgalom embereinek előretörése is igazolt a republikánus előválasztásokon – szimbolizálja, hogy képtelenek a globális kapitalizmus változó természetéhez adaptálódni a pénzügyi válságot követően – írja a globális lap véleménycikkében. A japán kormány minapi, jenleértékelődéshez vezető intervenciója alapján leszögezi: úgy tűnik, bealkonyult a szabadpiaci gondolkodásnak a nemzetközi gazdasági irányításban, s ezt Washingtonnak meg kell értenie, különben alulmarad a manőverezésben.


The Wall Street Journal
Az amerikai üzleti körök neoliberális lapja szerint egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében a CIA drasztikusan növelte a pakisztáni törzsi területeken tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni légi csapások számát. Az amerikai hírszerzés ügynökei szeptemberben eddig húsz rakétatámadást hajtottak végre pilóta nélküli repülőgépekkel a tálibok pakisztáni hátországában. A lap hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a terroristák célpontja a többi között Nagy-Britannia, Franciaország és Németország területén lett volna. A pakisztáni akciók titokban zajlanak, hogy ezáltal is elkerüljék a felháborodást.


guardian.co.uk
A baloldali brit lap a fémtolvajok okozta vasúti károk miatt panaszkodik. Írásuk szerint utasok százezreinek életét keserítik meg Nagy-Britanniában a mind aktívabb tolvajok, akik a busás haszon reményében tonnaszám lopják a vasúti biztosító berendezések rézkábeleit. A lap beszámolója szerint a kínai és az indiai gazdaság meredeken emelkedő fémkeresletét a brit vasúti infrastruktúra is megszenvedi, ugyanis az egekbe szökő árak hatására rekordszintet ért el a fémtolvajlás a brit vasutak mentén. A hálózati infrastruktúra működtetéséért felelős cég, a Network Rail adatai szerint a lopási hullám évente tizenegyezer vonatot és egymillió utast érint, főleg vonatkésések, forgalmi fennakadások formájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.