Nem figyelnek eléggé a magyarokra

Lendületesen indította koalíciós tárgyalásait a szlovákiai parlamenti választások után a négy jobbközép párt, gyorsan megegyeztek a közös program főbb pontjaiban, amelyek még mélyreható gazdasági és szociális változtatásokról és következetes emberjogi és kisebbségvédelmi politikáról szóltak. A lendület mára erejét vesztette, a partnerek közötti viták felerősödtek, a múlt héten már az is felmerült, hogy esetleg felbomlik a koalíció. Ezekről is nyilatkozott lapunknak Somogyi Szilárd, a liberális szlovák Szabadság és Szolidaritás (Sas) párt magyar képviselője.

Neszméri Sándor
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utána a vízözön. Kim Dzsong Il utódjának nevét csak néhány hete ismerhette meg a nagyvilág, addig nemigen lehetett tudni, hivatalosan ki is követi a Kedves Vezetőt Észak-Korea élén. A diktátor pedig apjától nem ezt tapasztalhatta. Kim Ir Szen, a Nagy Vezető, Észak-Korea örökös elnöke 1971-től kezdve készítette fel fiát az ország majdani vezetésére. 1975-től kezdve Kim Dzsong Il nyíltan utódként jelent meg, s a hatodik pártkongresszuson, 1980-ban hivatalosan is bejelentették pozícióját. A Nagy Vezető 1994-ben halt meg. Utódja, a Kedves Vezető korán leszámolt minden lehetséges utódjelölttel, így kiszorította a hatalomból apja öcscsét, Kim Jong Jut már a hetvenes években, aki 1975 és 1993 között eltűnt, majd visszatérése után kinevezték Észak-Korea egyik alelnökévé. Kim Pjong Il, a mostani diktátor féltestvére is veszélyt jelenthetett volna, így diplomáciai szolgálatra küldték, ő lett hazája nagykövete Magyarországon 1988-ban, onnan Bulgáriába, Finnországba, majd Lengyelországba került. Kim Dzsong Il semmiféle fiatalítást nem hajtott végre a pártban és a hadseregben, ott ma is apjának nemzedéke, a húszas években születettek ülnek. Ha Kim Dzsong Il hirtelen meghalna, fia számára nagyon nehéz volna a vezetés átvétele, a nála hatvan évvel idősebb emberek irányítása, ezért gőzerővel dolgoznak az Ifjú Vezető személyi kultuszának kialakításán. (S. L. S.)


Mi az oka a megtorpanásának, a vitáknak, annak, hogy a költségvetési terv nem tartalmaz reformintézkedést, strukturális változásokat?
– Tény, hogy meglehetősen hangos médiazaj alakult ki a kormánykoalíció körül, de szerintem csak az furcsa a sajtónak, hogy immár nem egy ember dönt, mindenről kizárva minden ellenvélemény lehetőségét, mint az elmúlt négy évben volt, hanem karakteres pártvélemények jelennek meg, ami szerintem egyáltalán nem baj. A kérdés lényege viszont nem ez, és sajnos abban igazat kell adnom önnek, hogy pártunk gazdaságpolitikai elképzeléseiből nagyon kevés került a végső programba, holott minket a közvélemény éppen a gazdasági gondok kezelésére tett javaslatainkon keresztül ismert meg és támogatott. Azt hiszem, koalíciós partnereink némelyikében túlteng a valós vagy vélt szociális érzékenység. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy a nagyon erős ellenzéki Smer esetleges szociális populizmusára és a választópolgárok erre épülő reakcióira figyelnek inkább, mint a szükséges és elkerülhetetlen változtatásokra. Nekünk továbbra is meggyőződésünk, hogy most kell megtennünk néhány radikális gazdasági lépést azért, hogy öt év múlva ne legyen szükség ennél fájóbb intézkedésekre.
– A sajtó nem elsősorban a viták miatt ír koalíciós válságról, hanem azért, mert két politikus – az egyik éppen az önök pártjából, a másik a Most – Híd vegyes pártból lett államtitkár – esetében felmerült, hogy az elmúlt négy évben klientelista módon jutottak állami megrendelésekhez. Ez nem járult hozzá az elbizonytalanodáshoz?
– Biztosan nem tesz jót az alkotómunkának, ha ilyen kételyek felmerülnek, én remélem, hogy a koalíciós pártelnökök között született döntés, amely szerint az esetet a Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatal, azaz az állami számvevőszék vizsgálja meg és mondja ki, történt-e törvénytelenség. Persze, tudom, a törvényesség és az erkölcsösség nem mindig fedi egymást, a politikusok meg már csak olyanok, hogy az etikai vétséget hajlamosak aszerint megítélni, ki követte el. Közben hiszik, hogy a jó oldalon állnak, tehát ha a saját társukkal van gond, behunyják egyik szemüket. Én ezt a magatartást nem fogadom el, s hiszem, hogy a koalícióban is uralkodóvá válik a törvények betartása mellett az etikai feddhetetlenség követelménye is. De a koalíció felbomlásának a veszélye nem fenyeget. Hadd mondjam némi iróniával, hogy tapasztalt, felnőtt emberek alkotják a koalíciót, s a Fico vezette Smer visszatérésének a rémképe eléggé riasztó ahhoz, hogy ilyen lépésben senki ne gondolkodjon.
– Viszont nem nyúltak néhány kisebbségellenes törvényhez, döntéshez, amelyek a Fico-kormány idején születtek, pedig a választóktól felhatalmazást kaptak arra, hogy ezeket eltöröljék. Maradt a hazafisági törvény, a Szvatopluk-szobor is, meg a büntetés az államnyelvtörvényben.
– Nem szabad elfelejteni, hogy Szlovákia 17 éve önálló ország, a nemzet és az államiság kérdése erőteljesen rezonál mindenkiben. Mi csak három hónapja vagyunk hatalmon, miközben a társadalmat négy éven át az a nemzeti-szocialista koalíció alakította, amely mindent úgymond a nemzetállami érdekek védelme érdekében tett, és sokan tapsoltak nekik. Kiszámíthatatlan reakciókat válthatna ki, ha nekik úgy tartanánk görbe tükröt, hogy mi meg mindent visszavonunk. Ráadásul a tapasztalatom az, hogy a nacionalista hőzöngést elutasító polgárok, tehát a jobbközép pártok választói nemcsak a nemzeti kérdést kezelik lazábban, hanem a kisebbségekre sem figyelnek. Ők nem tudják és nem is igazán érdekli őket, hogy kerültünk mi, magyarok Szlovákiába, miért élünk itt, és mik a gondjaink. Ez az én tapasztalatom, a feladatom meg az, hogy minden lehetőséget megragadjak arra, hogy kollégáim, választóink informáltak legyenek rólunk, és érdekelje őket a kisebbségek gondjainak a rendezése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.