Nigériai aranyláz gyerekáldozatokkal

Hírösszefoglaló
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális aranybányászat miatt több mint négyszáz gyerek halt meg ólommérgezésben az idén március óta Nigériában. Harmincezer ember neurológiai elváltozásokban vagy más betegségekben szenved, mert a vérükben már rendkívül magas az ólomkoncentráció – adta hírül a CNN.
Lauren Cooney, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet egyik koordinátora elmondta: a halálos áldozatok többsége ötévesnél fiatalabb volt, mert a kisgyerekek szervezete viseli el a legkevésbé az ólomterhelést.
A tragédiák az egészségügyi világszervezet (WHO) felmérése szerint összesen száznyolcvan faluban történtek. Valamennyi Zamfara szövetségi államban van, ahol a nagy szegénységben élő emberek között az aranylelőhelyek felfedezése után kitört az aranyláz. A helybeliek az összegyűjtött, arany- és ólomtartalmú ércdarabokat hazafuvarozzák, s a házuk udvarán látnak neki a feldolgozásnak. Az összetört kőzetekből kiszabaduló ólompor azonban fokozatosan leülepszik, és elkeveredik a földdel. Júniusban a WHO és a helyi egészségügyi szervek megkezdték a talajcserét azon a hét településen, ahol a legsúlyosabb az ólomszennyezés. Augusztusban a heves esőzések miatt néhány hétre fel kellett függeszteni a munkát, de több falut mára sikerült megtisztítani. Nagy figyelmet fordítanak a megbetegedett gyerekek orvosi ellátására is, s az időben megkezdett kezeléseknek köszönhetően sokaknak már javul az állapota. Az MSF Bukkuyum faluban ellátóközpontot is felállított, ahol a legsúlyosabb esetekkel foglalkoznak, kómába esett vagy az epilepszia tüneteit mutató kicsiket próbálnak megmenteni. Az amerikai Blacksmith Institute a levegő megtisztításában segít a helyszínre küldött szakértőivel.
Az MFS orvosai mégis attól tartanak, hogy az erőfeszítések hiábavalónak bizonyulhatnak, mert a kezelés csak akkor lehet hatásos, ha pácienseik nem térnek vissza a szennyezett területekre. Erre kevés az esély, mert a legtöbb helybéli lakos a segítőket is ellenségesen fogadja. Jelenlétüket arra utaló jelnek tekintik, hogy a kormány le akarja zárni az aranylelőhelyeket, s ezzel megfosztja őket egyetlen megélhetési forrásuktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.