Összeurópai problémakör

Fogjon össze az Európa Tanács, az Európai Unió és Európai Parlament a tagállamokkal a cigányság szülőföldön való boldogulása érdekében – sürgette Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke a Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral Budapesten tartott közös tájékoztatón.

Joó István
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László és Balog Zoltán egyaránt úgy látják: több fontos tényező együttes jelentkezése kínál lehetőséget a romaprobléma kezelésére hazánkban és Romániában. Az egyik, hogy az Európai Unióban jelenleg „a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai esztendeje” zajlik. Emellett a nyugati – Balog államtitkár kifejezésével szólva – „célországok” éppen ezekben a hónapokban érthették meg a franciaországi helyzetből, illetve a romániai és bulgáriai bevándorlókkal szembeni hatósági fellépésből, hogyan gyűrűzik tovább a baj, ha a „kiinduló országokban” nem sikerül rendezni e problémát. További tényező, ami segíthet, hogy ráirányíthassuk az unió figyelmét a kérdésre: a jövő év első felében magyar EU-elnökség lép hivatalba. Egy európai parlamenti rendezvényen ezért jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy egyik fő feladatuknak az európai roma keretstratégia kidolgozását tartják. Tőkés László EP-alelnök (Európai Néppárt) megvilágította: messzemenően európai ügy a rendszerváltozás óta csak romló helyzetű cigányság felemelkedése, de ugyanennyire nemzetpolitikai is. Kevésbé ismert példaként említette: Erdély-szerte sok asszimilálódó vagy elöregedő településen a magyar ajkú cigányok jelenléte miatt lehet fenntartani a magyar anyanyelvű oktatást.
Tőkés szájtépő populista demagógiának nevezte azt az EP-beli szocialista–liberális érvelést, amely csak „az európai polgárok szabad mozgása” szemszögéből közelít a kivándorláshoz, mellőzve a romák azon jogát, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak. Balog Zoltán kifejtette: a tervezett európai roma keretstratégia részeként át kell tekinteni, hogy a szociális ellátórendszerek kellően segítik-e a munkavállalást és végső soron az otthonmaradást. Az államtitkár elmondta, fel kell kutatni a probléma kezelésének tagországi és térségi sikeres gyakorlatait; soros uniós elnökségünk idején pedig be kell mutatnunk a nagyvilágnak a magyar–cigány együttélés pozitív példáit történelmünkben és kultúránkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.