Petíció Tarlós Istvánnak

Felelősségre vonják a fővárosi barlangokat ért károk okozóit – ígérte Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. A politikusnak a barlangkutatók adtak át egy petíciót múlt héten szombaton, amelyben arra kérték, segítsen véget vetni a fővárosi barlangvédelmi gondoknak.

Velkei Tamás
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a napokban látogatást tett a Molnár János-barlangnál Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel. A Molnár János-barlang a világ leghosszabb hévizes eredetű, meleg vizes föld alatti üregrendszere, ám ahelyett, hogy mind több részlete válna a tudományos világ előtt ismertté, kutatása sem egyszerű. A Dakar-ralik ismert pilótája, Szalay Balázs cége egy 19 ágyas gyógyszállót álmodott meg a felszíni tó és a XIX. századi műemlék „törökfürdő” mellett. Cége megszerezte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től a Frankel Leó utcai ingatlan haszonélvezeti jogát, valamint koncessziót 99 évre. Ha az építkezés megvalósulna, a barlangászok számára szinte megközelíthetetlenné válna a barlang.
A Rózsadombi Kinizsi Barlangkutató és Hegymászó Egyesület nevében Adamkó Péter barlangkutató beperelte az építési engedélyt kiadó Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, és immár négy éve várja a bírósági ítéletet.
Megoldatlan a Gellért-hegyen található Citadella-kristálybarlang sorsa is. A káprázatos képződményeiről elnevezett föld alatti járatra egy társasház építése során bukkantak a munkások, ám a beruházó évek óta akadályozza a barlangászokat a feltárásban. A meglehetősen bonyolult ügyben több eljárás van folyamatban.
Hasonló az Árpád-kilátó alatt húzódó Origo-barlang helyzete is. Az Adamkó Péter által felfedezett járat ugyanis szintén egy magántelken található, és a tulajdonos az egyik barlangba vezető nyílás fölé építette házát, a másik lejáratot pedig egyszerűen betemette. A legszebb, legértékesebb kristályképződményeket rejtő, a szakemberek körében világszerte ismert és elismert barlangunk, a József-hegyi-barlang sorsa sem különb. A budai barlangrendszert a nagyközönség egyáltalán nem látogathatja, mert még csak nem is pályáznak az illetékesek arra, hogy ezt lehetővé tegyék.
A Várbarlang sorsa rendeződni látszik, mivel az I. kerületi önkormányzat a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal közösen uniós pályázaton nyert pénzt a járatrendszer műszaki rendbetételére.
A Mátyás-templom mellett újonnan felfedezett Nagyboldogasszony-barlang sorsa ugyanakkor kérdéses, mivel a képződményt értelemszerűen az uniós pályázatban még nem tüntethették fel a pályázatírók. Így a barlang lejárata ma is fedetlenül áll.
A barlangászok egy petíciót adtak át Tarlós Istvánnak, amelyben azt kérik, a politikus segítsen a természetvédelmi hatósággal együttműködve rendezni a barlangok ügyét. Tarlós István elmondta: folytatni kell a barlangkutatásokat Budapesten, és be kell mutatni a közönségnek a képződményeket, emellett meg kell akadályozni a barlangok környezetében a profitorientált beruházásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.