Pozsonyi tiltakozás

Neszméri Sándor
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rádió és tévé együtt. 2011-ben összevonják a közszolgálati szlovák rádiót és televíziót – jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök. A radikális változást Daniel Krajcer kulturális miniszter azzal indokolta, hogy a közszolgálati médiumok gazdasági helyzete katasztrofális. Megfigyelők szerint a gazdasági indokok mellett azért is döntött a négypárti koalíció a két médium összevonása mellett, mert élükön a volt Fico-kormány emberei állnak, akik visszahívására a jelenlegi kormánynak nincs törvényes lehetősége. (N. S.)


Peter Zajac, a Most – Híd szlovák–magyar párt listáján parlamentbe jutott Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke az elsők között írta alá tegnap a Csemadok pozsonyi székházának nagytermében azt a petíciót, amely az anyanyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések és az összes, kisebbségeket hátrányosan érintő rendelkezés eltörlését követeli a szlovák parlamenttől. Peter Zajac a sajtó képviselőinek elmondta, az OKS az egész törvényt értelmetlennek tartja, megszüntetését is kezdeményezte, de ha erre nem volt a koalícióban kellő politikai akarat, legalább a büntetéseket felejtsük el. A pártelnököt egyelőre nem sikerült Bugár Bélának, a Most – Híd elnökének meggyőzni arról, hogy a nyelvtörvény módosítása jó és megszavazható. Zajac azt mondja, nem fogja megszavazni a módosítást, ha benne maradnak a büntetések.
A petíciót egyébként a Magyar Koalíció Pártja kezdeményezte, tegnap viszont már egy polgári petíciós bizottság hirdette meg, ahogy Berényi József, az MKP elnöke nevezte azt a nyolctagú csoportot, amely magára vállalta az aláírásgyűjtés szervezését. A tiltakozó megmozduláshoz ugyanis csatlakozott a Csemadok és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége is, illetve olyan egyéniségek, mint Grendel Lajos egyetemi tanár, Kossuth-díjas író, valamint neves szlovák személyiségek, például Miroslav Kusy politológusprofesszor, neves emberi jogi aktivista vagy Grigorij Meseznikov szociológus, a pozsonyi Közkérdések Intézetének igazgatója. Berényi József – aki ugyancsak tagja a petíciós bizottságnak – lapunknak elmondta, az a szándékuk, hogy november végéig legalább százezer aláírást gyűjtsenek össze és adjanak át a parlament elnökének. „Ha ez sikerül, a petíciós törvény értelmében a törvényhozó testület köteles lesz megvitatni követelésünket a nyelvtörvény módosításáról a decemberre tervezett végső szavazás előtt” – hangsúlyozta az MKP elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.