Sólyom intelmei a törvényhozókhoz

Az előnyökre és a kockázatokra hívja fel a figyelmet a nemrégiben beindult alkotmányozás kapcsán Sólyom László abban a cikkében, amelyet tegnapi számában közölt a HVG. A hat oldal terjedelmű szöveg Sólyomnak a törvényhozókhoz címzett intelmeként értelmezhető.

Kulcsár Anna
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadható az Alkotmánybíróság volt elnöke szerint, hogy a kétharmados parlamenti többség új alkotmányt szavazna meg, hiszen a rendszerváltozás előtt, a kerekasztalnál kötött megállapodás után csak módosították az 1949. évi XX-as törvényt. Az egykori államfő utal rá: akkor sem az ellenzék, sem a hatalmi elit nem tudhatta, melyikük nyeri a választást, ezért biztosítékokat építettek be az alkotmányba. Az első szabad választás után, 1990-ben az Országgyűlés korrigálta a ’89-es alaptörvényt, kiiktatva a hajdani megállapodások számos elemét. Így garantálták a kormányozhatóságot.
Az alkotmányjogász úgy véli, most más a helyzet, mint akkor volt. A kétharmados többség birtokában a kormányerők nem kényszerülnek kompromisszumokra. Ugyanakkor – Sólyom szerint – ragaszkodniuk kell a jelenlegi alkotmány bevált elveihez és alapértékeihez, amelyek a közös európai alkotmányos hagyománynak is elemei. Rámutat: a szabadságjogok a rendszerváltozás után természetessé váltak, azokat gyakorolja a társadalom. Leszögezte, nem helyes, hogy sokan az alkotmányt hibáztatják, mert nem váltak valóra várakozásaik. A gazdasági helyzetért, a kormányzás elmúlt években tapasztalt hibáiért, a privatizáció kudarcaiért nem az alkotmányt kell okolni. A korrupció, a szegénység sem az alaptörvény elégtelenségéből következik.
Sólyom cikkéből kiolvasható: azokat az értékeket tekinti elsődlegesnek, amelyeket eddigi politikusi és jogászi tevékenysége alapján is fontosnak tartott. Ilyen a jövő nemzedékek iránti felelősség és az informatika gyors változásainak figyelembevétele. Sólyom szerint „az élettudományok, a genetika, a biológia beavatkozási lehetőségei az emberi életbe és személyiségbe az alkotmány emberképének új megfogalmazását vetik fel”. Alkotmányban rögzítené a szerző azt a korábbi nézetét is, hogy a magyar nemzetet kulturális nemzetként kell meghatározni. Nem új az sem, hogy szükséges törvénybe iktatni a költségvetés alkotmányos korlátait.
Utalásszerűen ugyan, de Sólyom kritizálja a miniszterelnöknek azt a kijelentését, hogy az alkotmány rövid és tömör legyen, s csak a legfontosabb rendelkezéseket tartalmazza. Ez szerinte nem kiút, hanem zsákutca. Nem lehet ugyanis tudni, mikor készülnének el azok az alkotmányerejű kétharmados és más törvények, amelyek a részleteket tartalmaznák. Szerinte ezzel a technikai megoldással az Országgyűlés újabb adósságot halmozna fel, hiszen későbbre halasztaná a rendelkezések létrehozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.