Statuálás

Kulcsár Anna
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem marad el a számonkérés a börtönben sem – ígérte Pintér Sándor a Hír Televízió pénteki riportja után. A Célpont című műsorban egy volt börtönőr arról számolt be, hogy a fegyőrök a parancsnokok tudtával és szeme láttára ütötték, verték a 2006 szeptemberében beszállított gyanúsítottakat, aki ez ellen szót emelt, külön is megverték, majd meztelenre vetkőztetve megalázták. A szaktárca vezetője eltávolítja a testületből azokat a hivatalos embereket, akik bűncselekményt vagy fegyelemsértést követtek el. A televízióban nyilatkozó börtönőr beszámolója megrendítő és felkavaró volt, hiszen a büntetés-végrehajtás alkalmazottai eddig nem szólaltak meg.
A mai napig sem derült ki, hogy mi történt a háttérben 2006. szeptember 17-e, vagyis az őszödi beszéd kiszivárgása után. Mindössze annyit tudunk, azt is csak a Legfelsőbb Bíróság múlt héten kihirdetett felülvizsgálati döntéséből, hogy 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth téren a rendőrség törvénysértően oszlatta fel a gyurcsányi hazugságok ellen tüntetőket. Fordulatot a rendszerváltozás óta eltelt 20 év egyik legszégyenletesebb jogsértése ügyében az Országgyűlés albizottságának mostani eljárása hozhat. A testület előtt hatósági személyek egész sora vonult fel. Köztük Bene László volt országos főkapitány, Ihász Sándor fővárosi főügyész, Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője, Boglyasovszky Csaba börtönparancsnok. Mondandójuk lényege három pontban foglalható össze. Egy: 2006 őszén rendkívüli helyzet uralkodott, ők nem voltak erre felkészülve. Kettő: mindent megtettek. Három: mások többet is tehettek volna.
Az álszent nyilatkozatokból az hámozható ki, hogy a közbiztonság, a jogbiztonság fenntartásáért felelős szervezetek hibás döntéseinek középpontjában az igazságszolgáltatás elégtelen működése állt. Sem a rendőrség, sem a büntetés-végrehajtás nem merte volna megtenni azt, amit megtett, ha az ügyészség és főként a bíróság a helyzet magaslatán áll. A rendőrség által őrizetbe vett személyeket ugyanis csak akkor lehetett volna börtönbe juttatni, ha ezt a bíróság megengedi. Ez pedig csak akkor történhetett volna meg, ha a nyomozási bíró megállapítja, hogy valóban fennáll a bűncselekmény gyanúja, s valószínűsíthető a bűnismétlés is. Frech Ágnes már 2007 januárjában rögzítette, hogy a nyomozási bírók túlnyomórészt nem győződhettek meg a letartóztatás feltételeiről, mert csak néhány percük volt az ügyek elbírálására. Társadalmi nyomásra úgy vélték, hogy a rendkívüli helyzetben nekik is tenniük kell valamit a közrend helyreállításáért. Régebben az ilyen döntéseket statuálásnak nevezték. Így mutatták meg a társadalomnak, tisztelni kell a törvényt, s közömbös volt, hogy az eljárás alá vont személy elkövetett-e egyáltalán valamit.
A nyomozási bírók tevékenysége ugyanakkor csak egy szelete az igazságszolgáltatásnak. A büntetés kiszabása az elsőfokú büntetőtanácsokban zajlik. Ezek a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2006 őszén gyorsított eljárásban szabták ki a drákói büntetéseket. A büntetés-végrehajtási bírók tevékenységéről még nem is beszéltünk: a fogvatartottak panaszait a bv. bíró ítéli meg.
Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egy éve megválasztott elnöke, korábbi strasbourgi bíró azt mondja, kevés a jogköre, jóformán semmit sem tehet az ügyek tisztázásáért. Gatter László, a budapesti ítélkezés igazgatási vezetője, a Fővárosi Bíróság elnöke hallgat. Azt a kérdést ugyanakkor előbb-utóbb meg kellene válaszolniuk: miben különbözik a bírói függetlenség a bírói önkénytől. Igazságszolgáltatásnak nevezhető-e, ha a bíró bármilyen okból netán törvényen kívül helyezi magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.