Százmilliárdot fizetnek ma be a bankok

Ma kell befizetniük a pénzintézeteknek a bankadó első részletét, amitől közel százmilliárd forint bevételt vár az államkassza. Bonyolítja a helyzetet, hogy a vonatkozó törvényt többféleképpen is értelmezhetik a pénzintézetek: van olyan cég, amelyiknek több száz millió forintja múlhat a paragrafusok magyarázatán.

Csécsi László
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem százmilliárd forint folyik be ma az államkasszába a kormány várakozásai szerint, mivel a pénzintézeteknek szeptember 30-ig kell befizetniük a bankadó első részletét. A másodikat december 10-ig kell átutalniuk az adó hatálya alá eső társaságoknak. Ugyanakkor néhány szakértő úgy gondolja, egy-két kérdést nyitva hagyott az adót szabályozó törvény. A Világgazdaságnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young szakértője szerint nem világos, a kamateredményt vagy a kamatkülönbözetet kell-e figyelembe venni az adóalap meghatározásakor, márpedig van olyan cég, ahol ez 600 millió forint különbséget jelent. A szakértő szerint az sem világos, hogy a számvitelben miként kell szerepelnie a bankadónak. Molnár Gábor, a Deloitte Kft. számviteli tanácsadó üzletágának szenior menedzsere a gazdasági lapnak elmondta: jogszabályban az áll, hogy a közterhet az adózás előtti eredmény terhére kell elszámolni, ott pedig az egyéb ráfordítások között kell szerepelnie.
Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó Vadász Iván adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a közterhekről szóló jogszabályok általában nem teljesen egyértelműek, az ezekről szóló állásfoglalást ilyenkor az adóhivatal adja ki. A szakértő azonban azt is megjegyezte, hogy amennyiben az adóalap megállapítása nem egyértelmű, az alkotmány szerint az adófizető számára legkedvezőbb értelmezést kell figyelembe venni. Vagyis a bankok úgy is magyarázhatják a törvényt, hogy kisebb öszszeggel ússzák meg az adót. A legnagyobbak már ki is számolták a rájuk eső részt. Az OTP-csoport 36 milliárd, a K&H 16,2 milliárd forint bankadót fizet az idén, az MKB Bank idei kötelezettsége pedig 13,76 milliárd forint lesz. Az Erste Banknak 12,69 milliárd forintot, a CIB Banknak 10,7 milliárd forint, a CIB-csoportnak pedig 12,8 milliárd forint kell befizetnie a költségvetésbe idén.
Európában jelenleg öt országban van vagy lesz a közeljövőben bankadó, és hamarosan az Egyesült Államok is beáll a pénzügyi szektort terhelő államok sorába. Az adó mértéke egyébként hazánkban a legnagyobb, igaz, nálunk csak időszakos, három évre szóló közteherről van szó, míg a többi ország nem tervezik az adó megszüntetését. A pénzintézetek egyébként nem csak hazánkban keltek ki a vállukra tett befizetnivaló ellen. – Az osztrák bankok a bécsi kormány bankadóra vonatkozó terveinek módosítását akarják elérni – tudta meg a távirati iroda osztrák forrásból. A bankvezetők azzal érvelnek, hogy az adótervek, amelyek 500 millió eurót várnak a pénzügyi szektortól, nem igazságosak, ráadásul hátráltathatják az éppen megindult fellendülést. A kormány ugyanakkor megingathatatlannak tűnik: a pénzügyminisztérium szóvivője kizárta, hogy az eddigi megállapodásokon változtassanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.