Szemetelnek a hazai pénztárak?

Hulladéktárolóként működő kasszákról és érdekes magánnyugdíj-pénztári ingatlanügyről szóló hírek keringenek piaci berkekben. Az eseteket a kormányzati vizsgálat tisztázhatja.

Jakubász Tamás
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több érdekes kérdést is tisztázhat az a kormányzati vizsgálat, amely a magánnyugdíjpénztárak tizenkét éves működését tekinti át. Feltehetőleg kiderül majd, hogy igazak-e azok a kaszszák ügyleteiről szóló hírek, amelyek piaci berkekben keringenek. Lapunk például – a magánpénztárakhoz szorosan kapcsolódó körökből – tudomást szerzett egy nemrégiben nyélbe ütött telek-adásvételről. Az év elején egy vállalkozás nagyobb, összefüggő ingatlanegyüttesre tett szert, méghozzá kétmilliárd forint körüli összegért. A telekre azonban – az ingatlanpiaci mélyrepülés ellenére – néhány hónap elteltével újabb vevő akadt, aki a többszöröséért vásárolta meg az ingatlant. Állítólag egy hazai magánnyugdíjpénztár hatmilliárdot áldozott azért a telekért, amely nem sokkal korábban csupán kétmilliárdért cserélt gazdát. Azt ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy az ingatlanegyüttes értéke pár hónap alatt a többszörösére emelkedett volna.
Elsőként a kasszák érdekeit képviselő Stabilitás Pénztárszövetséget kerestük meg azt tudakolva, hallottak-e hasonló esetről, ám a szervezet vezetői elérhetetlennek bizonyultak. Ezután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hazai pénztárak elhanyagolható mértékű ingatlanbefektetésekkel rendelkeznek. Mindazonáltal megjegyzendő, hogy éppen idén nyáron láttak napvilágot olyan sajtóhírek, amelyek szerint a kasszák némelyike a válságból nehézkesen kilábaló ingatlanpiacban, azaz telkek, épületek megszerzésében lát fantáziát. Kérdésünkre Németh György szociológus általánosságban úgy fogalmazott: nem tartja jó ötletnek a magánnyugdíjpénztárak ingatlanvásárlását. Míg ugyanis például a tőzsdei részvények esetében egyértelmű, hogy a papírok mennyit érnek, addig az ingatlanoknál szinte képtelenség meghatározni az árat. A nyugdíjügyi szakember szerint a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy az ingatlanok értékének felbecslése manipulációs, korrupciós veszélyeket hordoz. A telkek valódi áránál ugyanis magasabb érték is bekerülhet a magánnyugdíjkaszszák könyveibe.
A pénztárak portfóliókezelését már a pénzügyi válság előtt is éles kritikák érték. Évek óta makacsul tartja magát az a szóbeszéd, miszerint a nagyobb pénzintézetek részeként működő kasszák hozamai azért nem túl fényesek, mert a nyugdíjportfóliók valamiféle hulladéktárolóként működnek a pénzügyi csoporton belül. Vagyis a kevésbé jól teljesítő termékeket ezekbe söprik bele a társaságok a piaci versenynek jóval inkább kitett alapokból. A kormány többek között épp a gyenge hozamok és a magas költségek miatt kérdőjelezte meg a magánkasszák létjogosultságát. A pénztárak ugyanis minimális, 0,8 százalékos reálhozamot tudtak felmutatni az elmúlt tíz évben, miközben 3-4 százalékot érhettek volna el, ha állampapírban tartják a lakosság nyugdíj-megtakarításait. A pénztárak viszont épp ellenkező véleményen vannak, mint a kormány, és büszkén jelentették ki, hogy sikerült megőrizniük a befizetések reálértékét.
Németh György nyugdíjszakértő ezzel kapcsolatban elmondta: a kasszák működése valóban lehetővé teszi azt, hogy a kezelők „teleszemeteljék” a nyugdíjpénztári portfóliókat, ám azt nem lehet tudni, hogy éltek-e ezzel a lehetőséggel. Lapunk egyébként a Stabilitás Pénztárszövetség véleményét erről a kérdésről is szerette volna kikérni, ám hosszas próbálkozás után sem sikerült találnunk olyan személyt, aki elmondhatta volna a szövetség álláspontját.
Németh György szerint a pénzintézeteknek azért állhatnak érdekében a nyugdíj-megtakarítások kárára rendezni a portfóliókat, mert a jelenlegi rendszerben nagyon nehezen követhetők a nyugdíjpénztári hozamok, ráadásul a pénztártagok is csak ritkán szentelnek figyelmet az eredményeknek. Ezzel szemben a befektetési alapoknak igen kiélezett piaci versenyben kell helytállniuk. Németh György szerint a magán-nyugdíj-pénztári rendszer működésének egyik alapvető hibája az, hogy nincs megfelelően elválasztva egymástól a portfólió és annak kezelője. Ez lehetővé teszi azt, hogy házon belül úgy könyveljék el az eredményeket, ahogy az a társaság érdekeinek leginkább megfelel. A szakértő szerint több olyan megoldás is létezik Európában, amely kiküszöböli a fent említett visszásságot. Az egyik ilyen a svéd modell, amelyben a portfóliókezelők azt sem tudhatják meg, hogy kinek a nyugdíj-megtakarításait kezelik, csupán az állomány nagyságával lehetnek tisztában, a személyekre vonatkozó információkkal ugyanis egyedül az állam rendelkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.