Szívek csatája

A szakértők nemcsak az emberrablások miatt tekintenek aggódó szemmel a Szahara nyugati felére, hanem azért is, mert az iszlám szélsőségesek számára itt szinte minden adott ahhoz, hogy gyökeret verjenek. A megfigyelők a térségben a mostani afganisztáni–pakisztáni helyzet előjeleit vélik felfedezni.

Pósa Tibor
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszély
A múlt hét óta terrortámadástól tartanak Nyugat-Európában. Párizs, London és német városok voltak megnevezve mint a leginkább veszélyeztetett célpontok. A hírek együttes támadásról, amolyan Mumbai-féléről szóltak, amikor egy városban több helyen történik terrorakció. Aztán arról érkeztek információk, hogy főként turisták által felkeresett helyek szerepelnek a terrorcselekményre kiválasztott helyek közt.
Kedden már az látott napvilágot, hogy a terroristák a repülőterek utasvárói ellen akarnak akciókat végrehajtani. Magyarán mindenki maradjon otthon, ki se tegye a lábát a lakásából, akkor az elkövetkező napokban talán van némi esélye a túlélésre. Az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és Svédország, valamint Nagy-Britannia is óvatosságra intette a Nyugat-Európába látogató állampolgárait. A britek különösen érdekesek ebben a sorban, eddig ugyanis Nyugat-Európához sorolták őket, de ezek szerint levetették magukat a listáról.
Az egybehangzó titkosszolgálati jelentések szerint a tervezett akciók mögött az Al-Kaida terrorszervezet, sőt személyesen Oszama bin Laden áll. Az állítólagos forrás egy német állampolgár, akit fél éve Afganisztánban fogtak el, amint az ellenállás oldalán harcolt. Ő mondta, hogy személyesen a nagy terrorista vezér tervelte ki a dolgot.
Visszafogott elemzők szerint ha valami kiderül egy összeesküvésről, egy tervezett merényletről, akár csak a legkisebb részlet, azt azonnal lefújják. Filmekben elképzelhető, hogy csak a kiválasztott időpontban, csak a kiválasztott személyt és csak a kiválasztott módon lehet megölni. A terror ereje épp abban van, hogy ott következik be, ahol nem számítunk rá. Ha a mostanihoz hasonló információk napvilágra kerülnek, ráadásul még meg is nevezik, hogy kitől származnak, akkor a terroristák első dolga az lenne, hogy felkapják a nyúlcipőt. Nekik van idejük, máskor, nyugodtabb körülmények között is végrehajthatják a merényletet.
Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Nézzünk jól körül, ha becsekkolásra készülünk a repülőtéren vagy egy neves múzeumba bebocsátásra várunk, hátha látunk egy hátizsákos vagy felsőtestben a szokottnál erősebb embert. Arra azonban vigyázzunk, nehogy a rend őrei minket halásszanak ki a sorból állandó, feszült nyugtalanságunk miatt. Mintha éppen ezt akarnák belénk verni.


A közelmúltban újabb öt francia állampolgárt rabolt el az Iszlám Magreb Al-Kaidája, az AQMI nevű szervezet Nigerben. Az Areva francia cég alkalmazottait – két afrikai társukkal együtt – Arlit tartományban lévő szálláshelyükről hurcolták el. Napokkal később jött a hír, hogy egy közvetítő Mali északkeleti részén látta őket élve és egészségesen. A terroristák minden nehézség nélkül át tudták szállítani egyik országból a másikba túszaikat, és az sem kizárt, hogy holnap másik állam határain belül bukkannak fel.
A francia kormány most elsősorban a diplomáciai megoldásra, a tárgyalásra és – kimondatlanul – esetleg a váltságdíjfizetésre helyezi a hangsúlyt. Az idén nyáron nagyon mellényúltak, amikor a katonai megoldás mellett döntöttek. Egy hetvenes éveiben járó humanitárius aktivista kiszabadítása érdekében július 22-én mauritániai–francia erők közös bombázást hajtottak végre Maliban egy terrorsejt táborhelye ellen. Hét terroristát megöltek, de a túszhoz nem jutottak közelebb. A megsemmisítettek állampolgársága igazolja az AQMI internacionalista voltát és azt, hogy valóban egész térséget fognak át: egy algériai, egy marokkói, két Maliból származó és három mauritániai volt a meghalt szélsőségesek közt.
A franciák, akik eddig a magrebi terrorszervezet első számú célpontjai voltak, most még jobban magukra vonták a szervezet haragját és bosszúját. A támadás után két nappal az idős francia túsz torkát személyesen vágta el a terrorcsoport vezetője, az algériai Abu Zeid. Ezért vannak különösen veszélyes helyzetben a jelenlegi túszok. Az egyetlen sikeresnek nevezhető pont a terroristák elleni harcban az, hogy tevékenységüket még nem tudták kiterjeszteni európai földre, különösen Franciaországra.
De vajon hogyan tudott évek alatt itt, a semmi közepén tényezővé válni az Al-Kaida magrebi szárnya? Kezdjük a számokkal: a térség hatvanmillió muzulmán otthona. Mali, Mauritánia, Algéria, Niger és Marokkó sivatagos, de korántsem sík vidéke ez a táj, hanem hegyekkel tarkított része. A tuaregek területe ez – a harcos, fegyveres, lovas berber népcsoport sohasem kedvelte a függést. Zömében még ma is tartják megszokott életformájukat: nomádok, állattenyésztéssel foglalkoznak, karavánokat kísérnek.
A magrebi terroristák számát egyik szakértő sem becsüli ötszáznál többre. Miként lehet, hogy mégis ekkora befolyásra tettek szert? Általában tíz főnél kisebb csoportokban járják a Franciaország területével egyező nagyságú vidéket, ahol van hely az eltűnésre. Vajon ilyen kis létszámú csoportról ki mondja meg egy felderítőgépből készített fotó alapján, hogy rosszban sántikál-e? Hiszen naponta ezerszámra kelnek át a sivatagon karavánok.
Mindent szállítanak. Köztük törvénytelen dolgokat is: fegyvert, kábítószert, cigarettát, alkoholt. Mindig is a bűnözők, csempészek vidéke volt a szaharai utak világa. Most csatlakoztak hozzájuk a vallási meggyőződésből gyilkolók. Az egyiket a másiktól nem lehet igazán megkülönböztetni, különösen nem, ha – mint általában lenni szokott – valaki a három „szakmát” egyszerre űzi.
A többségükben Afganisztánt megjárt algériai veteránok nem a sivatag végtelen nyugalmának szeretete miatt kalandoznak ezen a tájon. Gyakorlati oka van ennek. Vezetőik azokból a szunnita szalafista terrormozgalmakból kerültek ki, amelyeket a helyi kormány mind délebbre szorít. Ez a folyamat körülbelül tíz éve zajlik, a fanatikusok belátták, hogy nem tudják megdönteni az algíri rendszert, ezért máshova tették át a „székhelyüket”: megalakították az Iszlám Magreb terrorszervezetet, amelyet megtiszteltek az Al-Kaida névvel is. Ideális helyre leltek: errefelé mérhetetlen a szegénység, az állam és annak erőszakszervei fejletlenek, a korrupció viszont érthetően dühöng.
A fanatikus iszlámhívők az évek során már jól beépültek a tuareg társadalomba. Erre kiváló alkalom a benősülés, hiszen így már rokonsági fokra emelkedik a kapcsolat. A fegyveres, a többiekhez képest jómódú „utazók” könnyen megdobogtatják egy tuareg apa szívét, amikor megkérik a lánya kezét.
A térség szakértői a tuareg társadalom viszonyaiban látják a kérdés kulcsát. A hatalommal általában szemben álló, viszont attól sokat nem is váró törzsek főnökei vajon hajlandók-e kiadni a terroristagyanús személyeket? Egyes elemzők szerint a kérdés olyannyira elkésett, hogy már nincs is értelme: egész törzsek, ha nem is nyíltan, de rejtve, fű alatt tevőlegesen segítenek az Al-Kaida-tagoknak.
A „szívek csatáját” – úgy tűnik – megnyerte a magrebi térség Al-Kaidája: nemcsak a fiatal lányok kezének elhódításában győzedelmeskedik, hanem a lakosság rokonszenvét is besöpri. Ez különösen igaz a fiatalabb nemzedékre, amely a fegyverek kultuszában, az ellenállás mítoszában és az illegális kereskedelem törvényei közt nőtt fel. Ők lehetnek a szervezet következő tagjai.
Az AQMI mindenből részesedést akar. A tisztán kereskedelmi szállítmányokat éppúgy megcsapolja, mint a csempészárut. A közép-afrikai kikötőkből Európába tartó – nap mint nap növekvő mennyiségű – kábítószer-szállítmányok biztosításáért is beszedik a sápot. Csak meg ne nőjön túlzottan az étvágyuk – figyelmeztetnek megfigyelők –, mert volt már olyan eset, hogy kábítószerkartellek rendezték el a túlzottan mohóvá váló szállítók sorsát. Egyelőre ilyen fejleménytől nem kell tartani: a hírszerző körök olyan megállapodásról beszélnek, amelyet az AQMI a kolumbiai baloldali gerillákkal, a FARC-cal, egyben a világ legnagyobb kokaintermelőjével kötött, hogy biztosítja a drog Európába jutását.
Nem elhanyagolható bevételi forrást jelent a sivatagi terroristáknak az emberrablás. Míg 2007-ben négy, addig tavaly már 19 túszszedést hajtottak végre, és az idén valószínűleg meghaladják a 2009-es mutatókat. A nyugat-európai államok nem hajlandók közhírré tenni, hogy mennyi pénzt fizettek ki egy-egy túsz szabadon bocsátásáért. Ám mindenki által tudott dolog: ritkán fordul elő, hogy valakit a két szép szeméért engednek el. Az AQMI az esetek nagy részében – jó iraki szokás szerint – veszi a túszait. Alvállalkozóként bűnözői körök szállítják neki az elrabolt nyugatiakat, majd megalkudnak velük, nekik ez a személy mennyit ér.
A legutolsó, nyári túsz-szabadonbocsátáskor kiderült, hogy mi az ár. Az El Mundo napilap szerint a két katalán mérnökért a madridi kormány négymillió eurót fizetett ki. A franciák e megoldás helyett a bombázást választották. Ki járt el helyesen? A spanyolok, akik megmentették túszaikat, vagy a franciák, akik elrabolt honfitársuk halálához hozzájárultak? Nehéz a válasz. Az azonban biztos, hogy a terroristák a pénzből újabb emberrablást hajthatnak végre, új, jobb fegyverekkel, munícióval szerelhetik fel magukat, feltölthetik a sivatagban elrejtett üzemanyag-tárolóikat, és jut még új tagok toborzására is.
A térség négy állama létrehozta a vezérkari főnökök tanácskozó testületét, amely a gyorsabb és könnyebb együttműködést hivatott szolgálni. Algéria viszi a prímet. Algír már korábban is az együttműködést szorgalmazta, miközben a többi állam, élén Malival, túlzottan is könnyedén fogta fel a kérdést. Tavaly Mali jelentős katonai támogatást kapott Algériától. Mi volt az első látásra önzetlen segítség valódi oka? Először is az, hogy Algéria határaitól a legtávolabb tartsák a terroristákat. A második cél pedig az, hogy a terrorizmus elleni sikeres fellépés eredményeként elkerüljenek egy külföldi beavatkozást.
Nyugaton az észak-afrikai terroristák elleni harcban a lehetőségek közt nyíltan megfogalmazzák egy „szaharai háború” esélyét, ha a térség államai nem képesek megbirkózni a problémával. Az összehangolt nyugati katonai fellépést szorgalmazóknak is szólt Ronald K. Noble, az Interpol igazgatójának figyelmeztetése: öt–tíz éven belül Szomáliában és Észak-Afrika nyugati részén olyan helyzet állhat elő, amely manapság Afganisztánban és Pakisztánban tapasztalható. Ez pedig újabb elvesztett háborút jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.