Tagad a Tesco-rablás elsőrendű vádlottja

Rosszul lett, ezért nem tudott válaszolni tegnap a bíróság kérdéseire az öt évvel ezelőtti, budaörsi Tesco-rablás fő vádlottja. S. Péter szerint a nyomozó hatóságok bűncselekmények sorát követték el, hogy fiktív bizonyítékokkal igazolhassák bűnösségét.

Csibra Tibor
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte a nyomozó hatóságok eljárásai miatt tett észrevételeit az öt évvel ezelőtti, budaörsi Tescónál elkövetett rablás elsőrendű vádlottja, S. Péter. A terhelt a napokban harmadszorra is újrakezdett büntetőper elején jelezte a Pest Megyei Bíróságnak, hogy szerinte a rendőrség és az ügyészség számos alkalommal fiktív bizonyítékokkal támasztotta alá bűnösségét. A férfi öt tárgyalási napon át sorolta fel az ellene és hét társa ellen indított eljárás azon pontjait, amelyekben szerinte a hatóságok törvénysértő módon írtak bűncselekményeket a számlájára. S. Péter tegnap kezdett volna válaszolni a bíróság kérdéseire, de rosszul lett. Védője jelezte, hogy a vádlott súlyos beteg, valószínűleg műtétre szorul. Fazekas Ágnes büntetőtanácsa orvos szakértőt rendel ki.
A harmadszorra újrakezdett perben a Pest Megyei Bíróság két bírájának elfogultság miatt kellett visszaadniuk az ügyeket, így a büntetőeljárás csaknem négy éve az első foknál tart. S. Péter az újabb eljárás elején a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség kizárását kezdeményezte, mert elmondása szerint a hatóság képviselői okiratokat, jegyzőkönyveket hamisítottak meg.
S. Péter állítja, hogy az érdi bűncselekmény idején Ausztriában kirándult egy társasággal, s ezt alátámasztják mobiltelefonjaik cellainformációi is. Szerinte a nyomozók szándékosan nem részletezték a jegyzőkönyvekben, hogy a társaság tagjainak készülékei feljelentkeztek az osztrák adótornyokra. S. Péter kocsiját egy térfigyelő kamera is rögzítette a bécsi ENSZ-székháznál, amikor tiltott helyen várakozott. A vádlott kérte, hogy a dokumentumot szerezzék be a szomszédos ország hatóságaitól, de ezt a rendőrség nem tette meg. A budaörsi rablás idején S. Péter – nyilatkozata szerint – Németországban tartózkodott, ezt szintén a cellainformációkkal és az ottani SMS-forgalmával kívánta alátámasztani. A rendőrség és az ügyészség utóbbi esetben sem vette figyelembe az alibijét igazoló adatokat. A bűncselekmények nyomozását 2007 áprilisában zárták le a hatóságok, S. Péter – miként elmondta – azóta számos indítványt terjesztett be nekik, de döntő részükre választ sem kapott. A vádlott szerint alátámasztja igazát az ügyeket másodikként tárgyaló Szegedi Gyöngyvér megállapítása is. A bírónő a budaörsi rablásról készült kamerafelvételeket megtekintve azt mondta: nem látható, hogy az elkövetők bárkire is lőttek vagy fegyvert fogtak volna.
A vádirat szerint az elkövetők öt éve a budaörsi Tescónál meglőtték a pénzszállító kísérőjét, kézigránátot dobtak a kiérkező rendőrökre, majd elmenekültek. Néhány hónappal korábban Érden szintén rálőttek egy páncélkocsi kísérőjére, és a sofőrre is tüzet nyitottak. A tettesek csaknem százmillió forintot zsákmányoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.