Táplálni a tengert

Varga Klára
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már lezajlott minden ünnep, konferencia, megnyitó, találkozó, egész napos mesemaraton a magyar népmese napjára szánva. Lett abból az egy ünnepnapból két hét is és több száz rendezvény a Kárpát-medence magyarlakta vidékein mindenfelé. De ami a kedvező győzelmi és kulturális divatjelentésekbe illő számadatoknál jóval fontosabb: a bodrogközi Karcsán, a „tündérek földjén” minden eddigi alkalomnál intenzívebben meggyőződhettünk arról, hogy a mese él.
Az élő mese pedig éppen olyan, amilyennek Ady Endre Az Óperenciás tengeren című versében leírta. A mese zúgó óceán, zúg benne ezernyi élet, ezernyi sors, sóhajok, nevetések, zúg benne a történelem, az egymásra következő generációk sora, és a mese „him-hám” elnyel mindnyájunkat, akárcsak Endre királyfit, aki a maga sorsmeséjét mondta el a versben.
Akik Karcsán jártunk a kétnapos mesetalálkozón Pápai Istvánné Páhi Emma nénivel, a meseiskola kutatóival, előadó- és alkotóművészekkel, azóta is a zúgó hullámok alatt üldögélünk, hátunkat az égig érő fának vetve, és azt kérdezzük magunktól, mit tegyünk, hogy „lélegeztetőgép”, vagyis külön alkalom és többéves „intenzív kezelés” nélkül is éljen, zuhogjon a mese, úgy, ahogy zuhogott, ömlött végig a moccanatlan néma évezredeken át, amelyekről alig tudunk valamit, mivel nem maradt róluk írásos emlék. S ahogy zuhogott azokban az időkben, amelyekből ránk maradt például a Lúdas Matyi és a Kőmíves Kelemen ókori meseelőzménye.
Azt, pontosan miként épülhet vissza a közösség, amelyben a mese gyökeret verhet, még nem tudjuk, csak sejtjük, hogy nem lehetetlen. Akkor sem lehetetlen, ha a néptáncmozgalom, a népdal, a népzene minden csodálatos hagyományőrzés, a magyar nyelvterületen működő kétezer népdalkör ellenére nem tudott az elmúlt évtizedek társadalmában széles körű, mindenkit befogadó, közösségformáló erővé lenni.
Mert régen, túl a társadalmi-gazdasági egymásrautaltságon, valóban az ünnepek és a közös éneklés, a közös tánc fogta egybe főként a falu népét, de akár más társadalmi rétegeket is.
Most az ünnepek nem közösek, népi táncot meg csak az „mer” táncolni, aki „tud” táncolni, még a Himnuszt meg a Boldogasszony anyánkat is csak az énekli hangosan a nemzeti ünnepeken, aki „tud” énekelni. Régen mindenki tudott persze, mert kiskorától énekelt, táncolt, és a kevésbé jó mozgású, jó hangú is megtanult elfogadható szinten csárdást járni, hallgatható nótát énekelni.
Most, ami még leginkább összeköt mindnyájunkat, az a beszéd és az írott szó. Mert aki nem olvas könyvet, az is olvas internetet, és aki semmit nem olvas, az meg tévét néz. Tehát valahogy ebből a sok-sok beszédből, szóból, mondatból kellene kihozni valamit, valami interaktív mesélésfélét, mesterek, mesemondók, -kutatók segítségével és állami ösztönzéssel talán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.