Többet hitelezhetnek a lakáspénztárak

Jövő évtől több hitelhez juthatnak a lakás-takarékpénztárak tagjai, miután ősszel a Tisztelt Ház elé kerül az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás. Az energiatakarékos felújítási program százezer lakással indul, s a források függvényében kétszázezerre emelkedik majd – mondta Bencsik János energetikai és otthonteremtési államtitkár egy tegnapi konferencián.

Hajdú Péter
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel a parlament elé kerül a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény módosítása, így a jövő évtől több kölcsönt nyújthatnak tagjaiknak a pénztárak. A kormány elképzelése szerint 72 ezerről százezer forintra emelkedne támogatás, s hosszabb lenne a támogatási időszak is. A pénztárak pedig növelhetnék a hitel céljára fordítandó összeget. Az otthonteremtési program többi eleméhez szükséges tőke jelentős bővülése csak a kormányzati ciklus közepére várható.
Bencsik elmondta, hogy céljuk a hosszú távon is fenntartható otthonteremtési program. Ennek egyik eszköze a takarékosság ösztönzése a lakás-takarékpénztári rendszeren keresztül. Emellett egy Zöld Fejlesztési Alap létrehozásával szeretnék támogatni a lakásberuházásokat. Az alapban elhelyezett pénzt a lakásfelújítók és -vásárlók egyaránt megpályázhatnák. A források odaítélésénél elsődlegesen a gyermekvállalási hajlandóságot, illetve az energiatakarékossági szempontokat tartják szem előtt.
Az energiatakarékos felújítási program első évében a kormány százezer lakás felújításához elegendő tőkét szeretne garantálni. Miután a megnyíló forrást később megemelik – hogy százötven-, majd kétszázezer lakás korszerűsítéséhez legyen elegendő –, egyre gyorsuló ütemben újulhat meg a hazai lakásállomány úgy, hogy egyúttal csökken az épületek energiafelhasználása is. E programmal az unió felé vállalt szén-dioxid-kibocsátás mérséklését is szeretnék elérni, mert a vállalkozások vállára több teher most nem rakható. A jövőre induló bérlakás-építési mintaprogrammal a kormány célja, hogy évente öt-öt ezerrel nőjön az átadott otthonok száma, de hogy szükség van-e a sokat emlegetett évi 40 ezer új lakásra, azt a piacnak kell eldöntenie.
Bencsik hangsúlyozta, folytatják a Fecskeház-programot, amelyben fiatalok otthonteremtését segítik azzal, hogy a nekik kiutalt garzonokban – a kötelező takarékosság mellett – csak rezsiköltséget kell fizetni, lakbért nem. Néhány év múlva pedig az összegyűlt pénzzel saját lakásvásárlásba foghatnak.
Az államtitkár arra is kitért, hogy a tavaly indított panelprogramok ügyét is rendezik, mert tavaly a kormány úgy írta ki a pályázatokat, hogy nem rendelt pénzt azok kifizetéséhez. Így sok pályázatot elutasítottak, egy részüket el sem bírálták. Most nekiláttak kifizetni azon pályázókat, akik igazolták a kiadásaikat.
A kormánynak a teljes magyar lakásállomány, valamint a középületek energiatakarékos felújításához két, két és fél évtized szükséges. E program értékét emeli, hogy viszonylag gyorsan dinamizálná az építőipart, s már az első öt évben 150-200 ezer új munkahelyet teremtene. S miután a program 20-25 éves, az állások stabilan megmaradnának.
A pénz előteremtése a költségvetési korlátok ellenére nem lehetetlen. Bővítheti a rendelkezésre álló pénzt, ha ismét elindulhat a szén-dioxid-kvóta-eladás, de csak azt követően, ha sikerült helyreállítani az ország erősen megtépázott tekintélyét ezen a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.