Új pályán a vállalkozások

Jövőre 80-100, négy év alatt pedig 800 milliárd forinttal enyhítik a vállalkozások adminisztrációs terheit, amely ma még 2800 milliárd forintra rúg – jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap a Napi Gazdaság új Széchenyi-tervet bemutató konferenciáján.

Hajdú Péter
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások vállára nehezedő, jelenleg 2800 milliárd forintos adminisztrációs terhet négy év alatt 800, de már jövőre is 80-100 milliárd forinttal mérsékli a kormány. Ennek elsődleges eszköze, hogy kevesebb adóféle terheli a cégeket. E folyamat már kezdetét vette, hiszen a tavaszi választás óta 58-ról 48-ra csökkent az adófélék száma – fejtette ki Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár úgy véli, tíz, legfeljebb húsz adónál többre nincs szükség.
Az uniós tervezési időszak végéig, 2013-ig rendelkezésre álló 1800 milliárd forintból mintegy 900-1000 milliárdot szeretnének – a szeptember 15-ig beérkezett, hozzávetőlegesen ötszáz vállalkozói javaslatot figyelembe véve – közvetlenül a gazdaság fejlesztésére fordítani az új Széchenyi-terv pályázatain keresztül. Cséfalvay arra hívta fel a figyelmet, hogy munkahelyeket csak vállalkozások teremthetnek, az államnak ebben annyi a szerepe, hogy olyan gazdasági környezetet teremt, amely ösztönzi a cégeket a fejlődésre. Ezért a kormány az új Széchenyi-terv elindításával alapjaiban újítja meg a pályázati rendszert. A legfontosabb változás, hogy nem a vállalkozásoknak kell idomulniuk a pályázatokhoz, mint eddig, hanem a megvalósítható ötletet állítják a középpontba, s ahhoz igazítják a pályázatokat.
Jövő évtől a kiírások sokkal egyszerűbbek lesznek, s számukat is drasztikusan csökkenteni fogja a kormány: a száz, maximum százötven pályázatban minden kkv megtalálja majd a számára kedvező lehetőséget. Az egyszerűsítés egyben azt is jelenti, hogy a pályázatok jó részét a vállalkozó is képes lesz megírni, s a pályázatíró cégeknek a különböző programok összehangolásában lesz szerepük, ami tőlük is szemléletváltást igényel.
Jelenleg a beérkezett javaslatok szakmai egyeztetése zajlik, majd november végéig dolgozzuk ki az új pályázatokat, s január 15-én, az első Széchenyi-terv indításának évfordulóján hozzuk nyilvánosságra azokat – ismertette a további menetrendet Cséfalvay.
Az államtitkár az új Széchenyi-terv hét programjából kiemelte a vállalkozásfejlesztést, s elmondta, annak végrehajtásával négy év alatt százötvenezer új és tartós munkahely létrehozásához szeretnének segítséget nyújtani a kkv-k számára. Négy csomagot alakítanak ki, ezekben legfeljebb húsz egyszerű pályázat kiírását tervezik. Ezek a telephely fejlesztésében, kialakításában, illetve az üzleti háttér megerősítésében nyújtanak segítséget. Utóbbiaknál fontosnak tartja a kormány, hogy olyan együttműködésre ösztönözze a kkv-kat, amelynek eredményeként felvehetik a versenyt a nagyvállalatokkal. Így uniós támogatással szeretnék ösztönözni szakmai szövetségek, klaszterek, ipari parkok kialakulását.
A fejlődéshez szükséges pénzügyi háttér megszilárdítását kedvezményes hitelekkel, tőkegaranciákkal és más pénzügyi eszközökkel szeretnék elősegíteni a pályázati rendszeren keresztül. Végül a rendszer része lesz majd egyfajta versenyképességi szerződés, amelyben a kormány és a területi önkormányzatok állapodnak meg arról, hogy adott idő alatt mennyi új munkahelyet hoznak létre a településen, régióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.