Újabb politikai csata kezdődik Moldovában

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feloszlatta a moldovai parlamentet az ország ügyvezető elnöke tegnap, és november 28-ra kiírta az előre hozott választásokat. Mihai Ghimpu, az egykori szovjet tagköztársaságot 2009 óta vezető, az európai integráció mellett elkötelezett koalíció egyik fontos alakja aláírta a rendeletet, amely megnyitja az utat egy új kormány megalakulása előtt. Európa egyik legszegényebb országában a négy pártot tömörítő jobbközép Szövetség az Európai Integrációért és az ellenzéki kommunisták harcolnak a hatalomért. Utóbbiakat mindössze egy éve ütötték ki a nyeregből, s most szeretnének visszatérni Moldova élére.
Közben Bécsben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) székhelyén négyéves kihagyás után ismét tárgyalások zajlottak a Moldovai Köztársaság és szakadár része, a magát Dnyeszter menti Köztársaságnak nevező terület között. A nem hivatalos eszmecserén Ukrajna, Oroszország és az EBESZ is részt vett. Ugyanezek a résztvevők (az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőjének megfigyelőként való jelenlétében) már korábban is tárgyaltak Moldova és a Dnyeszter menti terület viszonyának rendezéséről, de a tárgyalásokat 2006-ban felfüggesztették, s orosz közvetítéssel csak 2008-ban folytatódtak – emlékeztetett az MTI. A többségében oroszok lakta Dnyeszter menti terület 1990-ben, rövid fegyveres konfliktus után vált le Moldovától. Félmillió lakosának 97 százaléka egy 2006-ban rendezett népszavazáson a függetlenségre szavazott, de köztársaságukat mindmáig egyetlen állam se ismerte el, még a szakadárokat támogató – és e területen katonákat is állomásoztató – Oroszország sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.