Újraéledhet a Marcal vize

A Természetvédelmi Világalap szerint magától újraéledhet a vörösiszap-katasztrófa miatt kihalt Marcal, ha a rehabilitáció során a folyót visszaterelik a saját, ősi medrébe. A zöldek a spanyol Donana Nemzeti Park közelében történt hasonló iszapkatasztrófa utáni ökológiai helyreállítás módszereit javasolják.

Munkatársunktól
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdnyi ember ivóvíz nélkül. A biodiverzitás nemzetközi évében megszületett, 2010-es Élő bolygó jelentés szerint miközben 1,8 milliárd ember használ internetet, egymilliárd ember még mindig nem jut megfelelő ivóvízhez a világban, és több tigris él fogságban, mint szabadon. A WWF által közreadott 2010-es jelentés adatai tehát riasztó képet vázolnak a természetet felelőtlenül kihasználó emberiség közeljövőjéről, megállapítják, hogy 1970 és 2007 között az élővilág sokfélesége harminc százalékkal csökkent.


A Természetvédelmi Világalap (WWF) tapasztalatai szerint a folyók majdnem tökéletes regenerációja végbemegy, ha megteremtjük ennek feltételeit. Az olyan, teljes élővilágukat elvesztett élőhelyek is helyre tudnak állni, mint a Marcal, hiszen a folyók és a patakok vize a hegyekből, a mellékfolyókból folyamatosan pótlódik, a benne lebegő apró élőlények pedig megteremtik a többi faj számára szükséges környezetet.
Figeczky Gábor, a WWF megbízott igazgatója szerint a Marcal és a Torna rehabilitációját az ökológiai szempontok figyelembevételével kell megtenni, hiszen most lehetőségünk van egy vágyott, egészséges állapot elérésére; mindezt a meder természetesebbé alakításával lendíthetjük előre. A természetvédők ezért a vörösiszap-katasztrófát jóval megelőző természetesebb, gazdag élőhely kialakítását javasolják, és erről a helyileg illetékes nemzeti parkok szakembereivel is egyeztettek, akik hasonló álláspontot képviselnek. Ehhez a Marcal medrének alsó, mesterséges, nagy és emiatt sekély vizű szakaszát kanyargóssá kell tenni, ezáltal apró öblöcskék és a halak ívásához nélkülözhetetlen sekély vizű partszakaszok alakulnak ki. Ezek a lépések nemcsak évekkel gyorsíthatják meg a folyó élővilágának helyreállását, de egyenesen nélkülözhetetlenek az egészséges folyó kialakításához, ráadásul az Európai Unió idevonatkozó irányelve szerint 2015-re elvárt ökológiai jó állapot eléréséhez is szükségesek – közölte a WWF.
Figeczky Gábor rámutatott: minél több és minél egészségesebb folyóval rendelkezünk, annál ellenállóbbak vagyunk az időjárással, a klímaváltozással szemben. Az egészséges folyók által ráadásul az árvízproblémák is csökkennek, és segítik a több lábon álló gazdálkodás elterjedését.
A WWF az élővizek rehabilitációja terén már hazai tapasztalatokkal is rendelkezik, a Mohács melletti Szabadság-sziget mintaprojekt már két éve megkezdődött. A szervezet több külföldi példát is tanulmányozott. Dél-Spanyolországban, a Donana Nemzeti Park közelében történt hasonló iszapkatasztrófa után például a nagyszabású ökológiai helyreállítást a Víz keretirányelvnek megfelelően végezték el. A munkák két közeli és a katasztrófa által sújtott folyó teljes vízgyűjtőjét állították helyre. A szervezet spanyol szakértőkkel konzultálva megvalósíthatónak tartja, hogy a donanai eset mintáján történjen a hazai folyók rehabilitációja a vörösiszap-katasztrófa után – közölte Figeczky Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.