Űrturistákra számít a jövőben a Boeing

MN-összeállítás
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Be kíván szállni az űrturista üzletbe az amerikai Boeing repülőgépgyártó cég. Ezzel lökést adhat azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy az amerikai űrhajózási hivatalt (NASA) átalakítsák, s a jövőben a rakétaépítés helyett elsősorban a hazai kereskedelmi űripart támogassák – olvasható a távirati iroda jelentésében.
A Boeing bejelentése azután hangzott el, hogy Barack Obama elnök kormányzata kezdeményezte: a NASA asztronautáinak világűrbe juttatását adják át magántársaságoknak. Ennek szellemében a repülőgépgyártó cég és a Las Vegas-i Bigelow Aerospace nyerte meg azt a 18 millió dolláros versenytárgyalást, amelynek egy hét utas szállítására alkalmas űrkapszula kifejlesztésére és kipróbálására írtak ki. Az új típusú űrrakéták elsődleges célállomása a Nemzetközi Űrállomás lesz, s a repülések a tervek szerint már 2015-ben elkezdődhetnek. A későbbiekben elképzelhető, hogy közeli aszteroidákra is el tudja majd szállítani az űrhajósokat. Az utak kiindulópontja valószínűleg a floridai Cape Canaveral űrközpont lesz.
A NASA mostani terveiben négyszemélyes csapatok szerepelnek, a járművön tehát három űrturista foglalhat helyet. A Boeing készülő CST–100 modelljével kívánja szállítani az utasokat, a külsejében az Apollo űrkapszulájára hasonlító járművön hét utas fér el. A Boeing cég – amely kezdetnek két gépet épít – jelenleg a tervezés és tesztelés fázisánál jár, az első járatot 2015-ben szeretnék elindítani. Ezzel az Egyesült Államok is bekapcsolódik az űrturisták utaztatásába, amellyel eddig csak Oroszország foglalkozott. A Szojuz űrhajókkal már hét turistát juttatott el az űrbázisra. Legutóbb körülbelül egy éve fizetett be az extrém utazásra Guy Laliberté, a Cirque de Soleil alapítója. Azt, hogy a jövőben mennyiben kerül majd egy hely az űrkapszulákban, egyelőre nem közölte a jegyek árusításával megbízott Space Adventures nevű cég. Eddig a szerencsés utasok 20 és 40 millió dollár közt váltották meg helyüket egy útra.
Az átalakuló NASA-nál közben folyamatosak az elbocsátások. Néhány hete ezer embertől vált meg a hivatal, és becslések szerint további hétezernek mondanak fel a következő egy évben – jelentette a Standard Examiner hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.