Veszélybe kerülhet a Velencei-tó

Kipusztulhat a Velencei-tó teljes élővilága, és veszélybe kerülhetnek a környező kutak, mivel a hatvanas-hetvenes években működő közeli gyárkomplexumból kibocsátott olaj- és fenolszennyezés hamarosan eléri a vizet. A városvezetés – bár tudott a problémáról – nem rendelt vizsgálatot, feltehetően azért, mert egy tavalyi határozata nyomán előbb megszerezni, majd feltehetőleg értékesíteni kívánja a területet.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékű környezetszennyezést állapított meg a lapunk birtokába került, több mint tíz éve készült vizsgálat, amelyet az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát velencei – azóta megszűnt – Agrokomplex üzemének területén készített el a Reaqua Vízkezelési Technológia Fejlesztő Kft. Bár a szakértők komoly veszélyt állapítottak meg, azt elhallgatták a bérlők és a velencei helyi hatóságok is.
„A területen található szénhidrogén- (főként olaj-) és fenolszennyezés különösen veszélyes, mivel a terület geológiai adottságai nem zárják ki annak lehetőségét, hogy ezen veszélyes anyagok viszonylag rövid időn belül elérjék a Velencei-tó vizét, illetve a környezetében lévő kutakat” – olvasható az 1997-es jelentésben. A fenol nemcsak a tó élővilágára, az emberekre is veszélyt jelenthet, hiszen bőrrel érintkezve vagy szembe kerülve maró hatású. Ha valaki belélegzi vagy lenyeli a fenolt, mérgező hatása lehet. Vesebántalmakat, kábultságot, valamint légzés- és szívbénulást okozhat. A talajvízben rákkeltő anyagok is lehetnek, amelyet az üzemben egykor dolgozók közötti magas rákos halálozási arány is bizonyít.
A területen elsősorban faipari tevékenység folyt 1968 óta. Az üzemben 1978-tól fenol, illetve klór-fenol ragasztót használtak. A ragasztók hulladékait az üzem területén ásott szikkasztó kutakba helyezték el, és így a környezetre veszélyes kategóriába sorolható olaj-, fenolszármazék, valamint cserzéshez használt szerves és szervetlen anyagok juthattak a talajba. A szennyezett terület a Velencei-tótól mindössze 400-500 méterre található. Mivel a tó vízgyűjtő rendszere zárt, a talajvíz a tó felé áramlik, így bármely szennyezést tekintve potenciális veszélyt jelenthet a tó élővilágára.
Az Agroklomplex Zrt. 2004-es újabb vizsgálata szerint a szennyező anyagok koncentrátuma nem éri el a kritikus értéket. Ám ez a vizsgálat a három szennyezőforrás – a gyár, a töltőállomás és a festőüzem – közül csupán az egyiket vizsgálta.
– Az 1997-es vizsgálat megállapította, hogy a kármentesítés költségei elérhetik vagy meg is haladhatják a terület valós piaci értékét, így nehéz elhinni, hogy a szennyeződés felderítésében anyagilag ellenérdekelt Agrokomplex által rendelt vizsgálat valós – nyilatkozta lapunknak a Sz-Épülő Velencéért Egyesület alelnöke. Kernya Gábor szerint az önkormányzat tudott a szennyezésről, mégsem tett lépéseket. Az alelnök emlékeztetett arra, hogy a helyhatóság 2009-ben határozott arról, hogy az üzem területét lakóterületté kívánja nyilvánítani és közösségi célra akarja felhasználni. – Miért is állna érdekükben világgá kürtölni a szennyezést, ha azt hasznosítani kívánják? – tette fel a kérdést Kernya Gábor, aki szerint az önkormányzatnak kötelessége lenne utánajárni a szennyezés fokának, ha hallott az esetről.
Oláhné Surányi Ágnes független polgármester szabadságon van, ezért Velence jegyzője nyilatkozott lapunknak: – Hallottunk bizonyos mendemondákat erről, de hivatalosan senki nem értesített minket. Papp Gyula Gábor elmondta, már a kilencvenes évek elején – amikor felmerült a terület privatizációja – is beszéltek a szennyezésről, ám az lokális problémának tűnt. A jegyző nem érzett felelősséget, sőt, azt sem értette, lapunk miért keresi fel az önkormányzatot ezzel a problémával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.