Viharfelhők a borpiac felett

<p>Egy-két éven belül komoly bajba kerülhet a hazai bortermelés, ha az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódik a szőlőültetvények kivágása.</p>

Munkatársunktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelzi a kedvezőtlen folyamatokat, hogy ültetvényterületeink az elmúlt húsz esztendőben radikálisan zsugorodtak, és a korábbi 160 ezer hektárról – a múlt esztendőre 67 ezerre – apadtak. Mivel az Európai Unió támogatja e karcsúsítást további ezer–ezerötszáz hektárnyi ültetvényterület fog megszűnni, igaz, ez nem jelent feltétlenül terméscsökkenést is, hiszen a termésbiztonság jelentősen javult. Természetesen a borértékesítés lehetősége a meghatározó, hiszen aki csak a szőlőt viszi piacra, gyakorlatilag önként lemond a termékpályán kialakuló jövedelem több mint kilencven százalékáról, mivel a nyereség leginkább a végtermék, ez esetben a bor értékesítésekor jelentkezik. Ebben a kontextusban a borpiac a meghatározó. S e tekintetben két feltétel dominál: egyfelől a fizetőképes kereslet, másfelől ennek kellő kiaknázása. Márpedig az utóbbi években – a gazdasági válság miatt – a fizetőképes kereslet nem alakult túl jól. Ugyanakkor Magyarországon számos olyan tényező rontja a hazai gazdálkodók versenyképességét, amivel európai vetélytársaiknak nem kell megküzdeniük. Ilyen például a minősítés díja, amely nálunk kétszerese az osztrákokénak, illetve a magas általános forgalmi adó, valamint a helyi adók. Utóbbira jellemző, hogy egy városon belül működő borpincére gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan iparűzési adót vetnek ki. Az ágazat arra számít, hogy a kormányzati intézkedéseknek is betudhatóan javulhat az ágazat versenyképessége.
Bővebben a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.