Vörösiszap: vitatott veszélyhelyzeti jelentés

Ma kezdődnek a peren kívüli egyezségről szóló tárgyalások a vörösiszap-katasztrófát okozó timföldgyár és a károsultak jogászai között. Az Országgyűlés hétfőn késő este nagy arányban megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, egyedül Szanyi Tibor voksolt nemmel. A szocialista képviselő figyelmeztetésnek szánta az ellenszavazatot.

Mizsei Bernadett
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés hétfőn este 349 igen szavazattal hatalmazta fel a kormányt, hogy december 31-ig meghosszabbítsa az iszapkatasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére kihirdetett veszélyhelyzetet. Kizárólag Szanyi Tibor voksolt nemmel. Lapunknak az MSZP elnökségi tagja úgy nyilatkozott, figyelmeztetésnek szánta az ellenszavazatot. – Három indokom volt erre. Egyfelől nem látom át, hogy a kormány hogyan juttatja el az összegyűlt milliókat a lakosságnak, másfelől nem értem, miért engedik vissza a lakosságot, ha veszélyhelyzet van – tette fel a kérdést. Mint mondta, azt sem érti, hogy ha felépült négy védőgát, miért van még mindig veszélyhelyzet. Nagy Anna kormányszóvivő lapunknak erre úgy reagált: a veszélyhelyzet azt jelenti, hogy az adott területen a kormány állja az önkormányzat költségeit, védőhálót nyújtva a település számára. Vagyis a lakók már nincsenek veszélyben. – Ez persze nem azt jelenti, hogy nem következhet be egy újabb iszapömlés, de a felépült négy védőgát már megvédi a lakosságot egy újabb katasztrófa esetén – tette hozzá. A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormányzat azért is tartja fontosnak, mert addig az állami szervek és hatóságok készenlétet biztosítanak a helyszínen. – A döntéssel tehát a magas költségek anyagi hátterét biztosítjuk – amelynek kifizetésére az önkormányzat képtelen lenne –, és szaksegítséget nyújtunk a bajbajutottaknak – mutatott rá a szóvivő. A Magyar Kármentő Alap számlájára utalt összeg átnyújtásáról már korábban elmondta lapunknak, hogy azt ingatlanok felépítésével juttatják el a rászorulóknak.
Kolontáron közben tegnap befejeződött az újonnan épített védőgát mögötti területen lévő kilenc lakóingatlan elbontása. Tili Károly polgármester szerint ezek a házak egy esetleges újabb iszapömléskor visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna a települést. Devecserben várhatóan több mint száz ház elbontásáról és 220 család lakhatásáról kell intézkedni. Lapzártánkig itt még nem adtak ki egyetlen bontási engedélyt sem. A devecseriek – az MNV Zrt. korábbi engedélyével – tegnap beköltözhettek abba a hat, jelenleg állami tulajdonban lévő, volt honvédségi ingatlanba, amelyet térítésmentesen adtak át a lakosok számára.
A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége felajánlotta segítségét a vörösiszap-katasztrófa miatt sérült vizes élőhelyek halállományainak rehabilitációjához. A szervezet arra kérte tagjait, jelöljék meg azokat a halfajokat, amelyek újranépesítésében segíteni tudnak. Mint közleményükben írták, bár a szennyeződés lúgos hatását gipsszel igyekeztek semlegesíteni, nem sikerült megakadályozni a tömeges halpusztulást a természetes vizekben. (A Marcal folyó újjáélesztéséről részletek a 10. oldalon.)
Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága egy, a katasztrófakockázatok kezelésére szolgáló, biztosítási alapelveken és piackonform megoldásokon alapuló rendszer kidolgozásával foglalkozó szakértői bizottság létrehozását kezdeményezte tegnap. A grémium szocialista elnöke, Simon Gábor szerint szükség van a vállalatok felelősségbiztosítására vonatkozó szabályozás áttekintésére, valamint olyan jogi szabályozás kialakítására, amely az általuk végzett tevékenység kockázataihoz igazodó felelősségbiztosítás megkötését írja elő. A bizottság arra kéri a kormányt, vezessen be szigorú előírásokat arról, hogy a veszélyes üzemnek minősített vállalkozások megfelelő felelősségbiztosítással rendelkezzenek, valamint ellenőrizze és szankcionálja azokat a vállalkozásokat, amelyek igyekeznek kibújni ilyen jellegű kötelezettségük alól. Szükségesnek tartják továbbá, hogy felmérés készüljön arról, milyen vészhelyzeti terve van a kormánynak, illetve milyen veszélyes üzemek működnek legálisan ma Magyarországon.
A Veszprém Megyei Bíróság keddi másodfokú, jogerős döntése nyomán továbbra is szabadlábon védekezhet Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója. A megyei bíróság ugyanakkor – szemben az első fokon eljárt Veszprém Városi Bíróság végzésével – a halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanú fennállását Bakonyival szemben.
A katasztrófa károsultjai javára országos gyűjtést tartanak jövő vasárnap (október 31-én) a katolikus templomokban.

Irányelv és alap. Egységes európai hulladékkezelési irányelvet és leszerelési alap felállítását kéri az Európai Bizottságtól Herczog Edit szocialista politikus. Az irányelv kötelezné a vállalatokat a kockázatok pontosabb felmérésére és kezelésére, működésük alatt a leszerelési alap felhalmozására, a megfelelő szintű biztosítás megkötésére, és az ipari baleset során okozott kár gyors és arányos pénzügyi kezelésére. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.