A Biblia érvei

Munkatársunktól
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael nem használhatja az „ígéret földje” és a „választott nép” eszméjét a telepek építésének igazolásául, mondták ki a Szentszék kéthetes szinódusának zárásakor. A tanácskozáson a Közel-Keletről érkezett püspökök a kétállami megoldást tartották megfelelőnek, és reményüket fejezték ki, hogy a palesztin állam megalakítása megállítja a keresztények elmenekülését a Szentföldről. A katolikus egyház ugyanis aggodalommal figyeli, hogy a zsidó telepek építésével a keresztény arabok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, a telepesek pedig saját terjeszkedésük igazolásáért a Bibliához fordulnak. A telepesek szerint Isten a zsidóknak adta a Szentföldet, amely magába foglalja Ciszjordániát is. Cirill Szálim Busztrosz püspök szerint keresztényként nem lehet a zsidóknak adott földről beszélni. „Nincsen ma már választott nép. A világ összes férfija és nője a választott nép tagja” – utalt az újszövetségi tanításra a görög főpap.
Az izraeli külügyminisztérium reagálásában azt állította, hogy a szent szövegekkel kapcsolatos teológiai viták ideje a középkorral együtt elmúlt, és nem tűnik bölcs döntésnek ennek a gyakorlatnak a visszahozatala. Izraelben ugyanakkor a Bibliát számos esetben történelemkönyvként használták az állam megalapítása és az 1967-es háború igazolásához, és a mindennapos politikai viták során is érveket hoznak a szent szövegekből. Idén májusban Benjamin Netanjahu is a Bibliára hivatkozva utasította el, hogy a leendő palesztin állam fővárosa Jeruzsálem lehessen. Az izraeli kormányfő a parlamentben tartott beszédében mondta: az Ószövetségben 850 alkalommal szerepel Jeruzsálem vagy héber elnevezése, Cion. „Mindenkit arra kérek, nézzen utána, más vallások szent szövegeiben hányszor szerepel ez a név” – mondta a kormányfő. Megválaszolva saját kérdését hozzátette: „Jeruzsálemet 142-szer említik az Újszövetségben, a Koránban viszont a város 16 arab neve közül egyik sem szerepel.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.