A négykilóstól a tenyérnyiig

Húsz éve, 1990. október 15-én kezdte meg működését az első hazai mobiltársaság, a Westel Rádiótelefon Kft. Magyarországon. A 450 megahertzen szolgáltató mobilcég a Magyar Telekom elődje, a Matáv, valamint a US West tulajdonában volt. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét világosan jelzi, hogy jelenleg több mint 11 millió előfizetéssel rendelkeznek a hazai piacon jelen lévő vállalkozások.

Bodacz Péter
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalmian új korszak kezdetét jelentette 1990 őszén az úgynevezett NMT (Nordic Mobile Telephony) szabványra épülő analóg mobilszolgáltatás megjelenése a hazai távközlésben, hiszen az évtizedekig hiánycikknek számító telefonvonal ekkor egy csapásra megvásárolhatóvá, azonnal hozzáférhetővé vált. Az idősebbek talán még emlékeznek arra, hogy korábban a vezetékes telefonokra éveket kellett várni, a technológia hiányosságait pedig jól példázta, hogy a vonalak egy-egy eső alkalmával néha hetekre elnémultak. Mindeközben már a hetvenes évek elején létezett Magyarországon az autótelefon, amelyet akkoriban csak az amerikai filmekben láthatott a hazai nagyközönség. Mindezen körülmények ismeretében a mostani fiatalok számára is érthető lehet, hogy a mobiltelefon és a különböző, erre a technológiára épülő szolgáltatások megjelenése miért is számított húsz évvel ezelőtt különleges eseménynek. A Westel 450-es társaság három budapesti bázisállomásból és egy kapcsolóközpontból álló hálózattal kezdte meg 1990-ben a működését. 1993 végére a Westel előfizetői már – a három kapcsolóközpontnak és négyszáz bázisállomásnak köszönhetően – az ország egész területén telefonálhattak készülékükkel.
Az is csak az első mobiltulajdonosok számára lehet emlékezetes, hogy a húsz évvel ezelőtt használatos, táskányi méretű készülékek négy kilogrammot nyomtak, és a belépési díjjal együtt közel 300 ezer forintot kellett értük fizetni. Ennek ellenére a módosabb vásárlók között óriási volt a sikerük. Ez vélhetően a meglehetősen nehézkes telefonvonal-fejlesztéseknek volt köszönhető. Később aztán, 1994-től az analóg rendszerű, 450 megahertzes mobilszolgáltatás háttérbe szorulásával és a GSM rendszer kiépülésével párhuzamosan a mobiltelefonok egyre kisebb méretűvé váltak.
A készülékek tömeges elterjedése sem váratott sokáig magára, köszönhetően a digitális technológia kínálta új lehetőségeknek, valamint az 1995-ben nagy sikert aratott Westel Mikulás-akciót követően beindult erőteljes piaci árversenynek. A szolgáltatók által üzemeltetett infrastruktúra az előfizetői igényekhez igazodva mostanra a sokszorosára nőtt. Ha képzeletben egymásra helyezzük az átjátszótornyokat, csak a T-Mobile hálózatában nyolcvanöt kilométert tesz ki a bázisállomások együttes magassága, és a bázisokat összekötő mikrohullámú átviteli utak hossza meghaladja a harmincezer kilométert. A mobilhálózatok a beszélgetéseken túl már a gyors adatátvitel terén is versenyképes megoldásokat kínálnak. A következő húsz esztendőben az okostelefonok gyors ütemű terjedésével lépést tartva újabb generációs hálózatok jelennek majd meg a piacon, aminek révén hazánkban a mostani, tizenegymilliót meghaladó mobilszerződésszám az ágazati szakemberek reményei szerint akár meg is duplázódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.