A per az egyház elleni hadjárat döntő mozzanata volt

A kommunista diktatúra 1946-ban általános támadást indított az egyház ellen. Ennek szerves része volt a befolyásos egyházi személyek koholt vádak alapján való bebörtönzése, bántalmazása, gyógyszeres-kábítószeres kezelése, kirakatperbe fogása és kivégzése, vagy éppen lemészárlása. Magyarország néhai hercegprímását, Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket is koncepciós kirakatperben ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre 1949-ben. Olyan perben, amelynek során a diktatúra által előzetesen meghatározott politikai cél elérése érdekében felhasználták a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást. Mindez a sztálini hatalom magyarországi pribékjeinek azon igényével történt, amely az egyház és az istenhit megsemmisítésére irányult.

Tarics Péter
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindszenty Józsefet a nyomozati szakaszban kínvallatásnak, fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá, amelynek célja az volt, hogy megtörjék a bíborost. Mindszentynek a bírósági tárgyaláson tanúsított – a korábbi és későbbi magatartásával nem összeegyeztethető – viselkedése egyértelműen azt bizonyítja, hogy gyógyszeres kezelés alatt állt. Ezt szovjet orvosok és pszichiáterek segítségével, szovjet módszerrel végezték. Csak valószínűsíteni tudjuk, hogy a bíboros esetében az actedron és scopomorphin nevű gyógyszereket használták. Tudni kell, hogy az actedron alkalmazása mindenekelőtt kimerültség, depressziós hangulat és ideggyengeség esetében vált javasolt gyógyszerré, a scopomorphin pedig a dühöngő elmebetegek rohamának csillapítására szolgáló gyógyszer volt, amely a motoros nyugtalanságot szüntette meg. Az actedron hatásaként a pszichés tempó felgyorsul, az ítéletalkotási, megfigyelési képesség erősen csökken, az önértékelés fokozódik, miközben az előrelátás, a veszélyhelyzet bagatellizálása jelentkezik, és mindez az irányíthatóságot is csökkenti. A scopomorphin pedig ernyedtséget, magatehetetlenséget, beszédképtelenséget, érzékcsalódást, mély bódultságot vált ki. A két gyógyszer egyidejű alkalmazása a kívülálló számára is érzékelhető elváltozást okoz a betegen. Ezért tehetett részbeni beismerő vallomást, s ezért – Mindszenty emberi erejét felülmúló erőszak hatására – írhatott alá bizonyos dokumentumokat. Aláírását több dokumentumon is bizonyíthatóan meghamisították. A bíboros azonban okos, megfontolt és előrelátó volt, amikor közvetlenül letartóztatása előtt a következőket vetette papírra: „Nem vettem részt semmiféle összeesküvésben. Nem mondok le érseki tisztemről. Nincs vallanivalóm és semmit sem írok alá. Ha mégis megtenném, az csak az emberi test gyengeségének következménye, s azt eleve semmisnek nyilvánítom.”

A vádiratot a párt és az ÁVH fogalmazta meg
A vádirat elkészítése és megfogalmazása során alkalmazott módszerek és eszközök teljes mértékben felrúgták az eljárásjogi szabályokat, hiszen a vádiratot az ÁVH-n készítették el, amelynek szövegezésében személyesen részt vett Rákosi Mátyás, Farkas Mihály, Gerő Ernő és Révai József. Az eljárásjogi szabályok értelmében a vádiratot a Budapesti Népügyészségen kellett volna elkészíteni, majd a Budapesti Népbírósághoz benyújtani. Nem beszélve arról, hogy Mindszenty esetében a védelem is formális volt, amely közvetve segítette a kommunista hatalom propagandagépezetét.
És a vádpontok? A demokratikus államrend és a köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés és összeesküvés vezetésének bűntette, hűtlenség, ideiglenes kormánylista elkészítése, az USA kormányának Magyarországgal szemben ellenséges cselekményre, illetve a magyar kormány erőszakos befolyásolására való buzdítása, valamint a legitimista céloknak hatalmi beavatkozás útján történő érvényesítése, fizetési eszközökkel – mindenekelőtt valutával – elkövetett bejelentés elmulasztása, üzérkedés bűntette, a Szent Korona hazaszállításának megakadályozása, antiszemitizmus. Szánalmas vádirat – a Mindszenty bíborost lejárató nemzetközi kommunista kampány vezérfonala.
Mindszenty József perének tárgyalását szintén az ÁVH készítette elő, amelynek során nemcsak a bíróság épületének őrzését szervezték meg, hanem önkényesen kiválasztották a hallgatóságot, illetve környezettanulmányt készítettek az ügyvédekről és a bírósági ülnökökről. A külföldi újságírókat is manipulálták.

Miért nem halálos ítélet?
Olti Vilmos, a Budapesti Népbíróság elnöke, aki a Mindszenty-pert tárgyalta, pártutasítást kapott az meghozandó ítéletre vonatkozóan is. Ez azt jelenti, hogy az ítéletet tulajdonképpen előre megfogalmazták: életfogytig tartó szabadságvesztés. Felvetődik a kérdés: vajon miért nem ítélték halálra Mindszenty Józsefet? Azért, mert a hatalomnak nem vértanú bíborosra, hanem a kommunista vezetők által lejáratott, részben köztörvényes bűncselekmények miatt letartóztatott és bebörtönzött prímásra volt szüksége. (Hasonlóan cselekedett a hatalom Tóth Ilona esetében is.)
Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy Mindszenty József az elsőfokú ítélet kihirdetését követően visszavonta az 1948. december 26-a óta tett valamennyi vallomását, így a népbíróság előtt tett vallomását is. Ezt bizonyítja az a levél, amelyet a bíboros 1949. július 7-én a Népbíróságok Országos Tanácsának írt: „December 26-án őrizetbe vételemkor az volt az elhatározásom, hogy jogommal élve vallomást nem teszek. Ettől az elhatározástól eltértem. Nem alanyi, hanem külső okokból. Most bejelentem, hogy vallomásomat és megnyilatkozásaimat, amelyeket december 26-a óta tőlem származtatnak, meg nem történtnek tekintem.” Mindszenty tartását, bátorságát és erős hitét bizonyítja, hogy ezt a levelet akkor írta, amikor még ki volt szolgáltatva az ÁVH-nak. Hiteles dokumentumok bizonyítják, hogy a vitatott nyilatkozatok, amelyeket Mindszenty Józseftől „származtatnak”, nem a prímás saját akaratából keletkeztek.

Nem tudták megtörni a pRÍmást
Mindszenty József bírósági vallomásának lényegi elemeit tekintve megállapítható: a nyomozást megelőző lélektani hadjárat és a nyomozás során alkalmazott testi és szellemi megtöretést szolgáló eszközök alkalmazása ellenére sem sikerült elérnie a kommunista vezetőknek és az ÁVH-nak, hogy a bíboros akarat nélküli bábként behódoljon a hatalomnak. Akaratának megtörésével az első fokú tárgyalás előtt csak két olyan kétes értékű nyilatkozatot tudtak kicsikarni tőle, mint az időleges visszavonulást ígérő és a szökésre vonatkozó levél. Mindkét esetben azonban alaposan feltételezhető az idegenkezű beavatkozás. Zsarolni akarták Mindszentyt ezekkel a levelekkel. Nem sikerült. A prímás a tárgyaláson nem omlott össze, a feltett kérdésekre bátor válaszokat adott. A tárgyaláson tett megnyilatkozásai közül egyetlen sincs olyan, amely erkölcsileg kifogásolható lenne.
Az elsőfokú bíróság 1949. február 8-án hirdetett ítéletet a Mindszenty-perben, amelyben a hercegprímást életfogytig tartó fegyházra ítélték. A fellebbviteli eljárást követően 1949. július 9-én hirdették ki a másodfokú ítéletet, amelyben a főbüntetés továbbra is életfogytig tartó fegyházbüntetés maradt. A mellékbüntetések a politikai jogok tízéves felfüggesztése, tíz év hivatalvesztés és teljes vagyonelkobzás. 1990-ben semmissé nyilvánították az ellene hozott ítéletet, és rehabilitálták. Mindszenty bíboros a vállalás hűségével és a hűség vállalásával tette le az oltárkőre szellemét. Vajon mi milyen bátorítást vihetünk magunkkal halálának 35. évfordulója évében? Ha az ő magatartását és hitét követve, hűségesen ragaszkodunk az evangéliumi értékekhez, és legyőzetve is győzünk – Devictus vincit!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.