A polcpénz is adózik

Megszavazták tegnap este a képviselők a kereskedőláncok beszállítóit védő törvénymódosítást. A láncoknak a jövőben adót kell fizetniük a beszállítóiktól kért támogatások és árengedmények után. A tisztességtelen módszereket alkalmazó kereskedők bírságolása már megkezdődött.

Hajdú Péter
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés módosító. Körülbelül negyven módosító indítványt nyújtottak be a pártok és a parlament bizottságai a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslathoz. A módosítást sürgető beadványok száma jóval elmarad attól az értéktől, amelyet a korábbi években megszokhattunk, ám ez nem jelenti azt, hogy a képviselők ne fogalmaztak volna meg nagyobb jelentőségű indítványokat. A javaslatokról tegnap este szavazott a T. Ház. A képviselők elfogadták például a járulékemelésről szóló indítványt, valamint azt az elképzelést, amely szerint a 35 év alatti, első lakásukat megszerző fiatalok automatikusan – legfeljebb 12 havi – részletfizetési lehetőséget kapjanak a lakásszerzési illetékre. Emellett bizonyos vállalkozások esetében módosították az ideiglenes iparűzési adó szabályait is. (J. T.)


Megszavazta tegnap este az Országgyűlés az áruházláncok beszállítóit védő törvénymódosítást. Az indítványt a parlament költségvetési bizottsága nyújtotta be, s lényege, hogy az októberben elfogadott különadóba bele kell számítani azokat a bevételeket is, amelyeket az áruházláncok polcpénz, üzletfejlesztési hozzájárulás, reklámköltség, áruháznyitási támogatás és egyéb címeken szednek beszállítóiktól.
Miután egyes áruházláncok árengedményt is elvárnak, a módosító javaslat külön nevesíti ezt a jövedelmet, s egyúttal azt is megadóztatja. A törvénymódosítás megfogalmazóinak célja az volt, hogy csökkentsék a beszállítóktól különböző címeken elvárt, illetve beszedett forintokat, hiszen minél kisebb az így begyűjtött összeg, annál alacsonyabb a fizetendő különadó a következő két évben.
Jelenlegi ismereteink szerint a tervezett módosítás nem befolyásolja a CBA Kereskedelmi Kft. által fizetendő, 300 millió forintnyi adó nagyságát – mondta lapunknak Fodor Attila, a cég kommunikációs igazgatója. A különadóról szóló törvény ugyanis az adó alapjául a nettó árbevételt határozza meg. Ebben pedig nemcsak a fogyasztók áruért fizetett pénze van benne, de minden egyéb címen kapott jövedelem, így a pluszszolgáltatások címén befolyt bevételek is. Az Országgyűlés tegnapi ülésnapján is előkerült a téma, hiszen Tiffán Zsolt, a Fidesz képviselője azt kérdezte Cséfalvay Zoltán államtitkártól, hogy miként védik meg a beszállítókat az áruházláncok tisztességtelen magatartásától.
Az államtitkár elmondta, a nem nyújtott szolgáltatásokért nem lehet díjat kérni, s a mezőgazdasági hatóság már bírságolja a szabálytalankodókat. Felhívta a figyelmet arrra is, érdemes lenne egyéb hatóságoknak is jogosítványt adni a hasonló ellenőrzésekre, s más szervezeteket – például a kamarát – is be lehetne vonni a szabályzatok kialakításába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.