Ázsiai voksok az IMF-ben

Ezentúl a korábbinál nagyobb szava lehet a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsában a feltörekvő országoknak, köztük Kínának. Az Egyesült Államok és Japán után az ázsiai nagyhatalomé a harmadik legtöbb szavazat. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia az óriás mögé szorult. Magyarország súlya is csökkent.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lisszabon Pekingben bízik. Kétnapos állami látogatásra Portugáliába érkezett szombaton Hu Csin-tao kínai elnök, akitől előnyös gazdasági szerződéseket remélnek a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő ibériai országban. A gazdasági szakértők egy része üdvözölte a kínai elnök azon szándékát, hogy részt vállal a portugál adósságpapírok vételében. Portugáliának ugyanis jövőre összesen bruttó 45 milliárd eurónyi hiteltartozást kell kifizetnie. A kínai elnök kíséretében van a legnagyobb kínai bank, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezetője, aki meg akarja venni az egyik magánkézben levő portugál pénzintézet, a Portugál Magánbank (BPI) részvényeinek 10 százalékát is. (S. T.)


Jóváhagyta a hét végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa azt a módosítást, amelyik a kvóták hat százalékának átcsoportosítása révén nagyobb szavazati súllyal ruházza fel a dinamikusan felzárkózó országokat – tudta meg a távirati iroda. Ezen államok közé tartozik többek között Kína, India, Brazília és Oroszország is. A változtatás hatására a távol-keleti óriás maga mögé utasította Németországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot. Jelenleg Kína az Egyesült Államok és Japán után a harmadik a szavazati arányok terén az IMF-ben. A távol-keleti óriás mellett India és Brazília került be az első tízbe, Oroszország pedig a tizedikről a kilencedik helyre lépett előre a 187 tagú Nemzetközi Valutaalapban. A kvóták átrendeződése Kanadát és Szaúd-Arábiát hátrányosan érintette, ezek az országok többé nincsenek benne az első tízben. A súlyarányok újraosztásában a húszak (G20) pénzügyminiszterei állapodtak meg október végén.
Az IMF tagországai közül száztíznek növekszik vagy nem változik a szavazataránya, hetvenhété pedig csökken. Hazánk ez utóbbi csoportban foglal helyet. Magyarország kvótaaránya 0,436 százalékról 0,407 százalékra esett, szavazataránya pedig 0,441 százalékról 0,414 százalékra csökkent az átrendezés miatt.
– Ez a történelmi megállapodás a legalapvetőbb kormányzási átalakítás az IMF hatvanöt éves történetében, és az eddigi legnagyobb módosítás a fejlődő országok javára – így kommentálta a fejleményt a valutaalap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn. A valutaalap vezetői azt is eldöntötték, hogy az IMF fő finanszírozási forrását, a tagállamok kvótáit – azaz tagdíját – megkétszerezik. Ez az összeg ezentúl 755,7 milliárd dollárt tesz majd ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.