Cigánykártya

Torkos Matild
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetekkel ezelőtt Mohácsi Viktória magyar romajogi aktivista húzta rá a vizes lepedőt hazánkra egy amerikai lapnak adott dörgedelmes nyilatkozatával, most pedig az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet marasztalta el Magyarországot a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosság kapcsán. Mohácsi az Egyesült Államok kormányától kért segítséget „a magyarországi gyűlöletbűnözés miatt”. „Nálunk egy rasszista sorozatgyilkosság zajlik, ami nem ért véget.” (…) „A rasszista bűncselekmények a romák ellen folytatódnak” – nyilatkozta az emberjogi díjjal méltatott Mohácsi.
A magyar hatóságok nem léptek fel hatékonyan a romákat ért erőszak ellen Magyarországon – állapította meg az Amnesty a 2008–2009-ben romák ellen elkövetett támadássorozatra vonatkozó kutatásai alapján. Ami önmagában is különös állítás, hiszen a magyar rendőrség elfogta a tetteseket, az ügyészség pedig vádat emelt ellenük. A rendőrség jogosan tartja sikernek a gyilkosságok elkövetőinek letartóztatását, ugyanis ehhez hasonló bűncselekmény-sorozatra még nem volt példa Magyarországon. Az Amnesty szerint a magyar hatóságok elmulasztották az esetleges rasszista motiváció kivizsgálását, ami egyszerűen nem felel meg a valóságnak. A vádiratban szereplő „aljas indíték” fogalma magába foglalja a rasszista motivációt. Ráadásul a magyar sajtónak köszönhetően teljesen egyértelmű volt, hogy a faluvégeken élő cigányokra rasszista indítékból vadásztak az elkövetők.
Az Amnesty a rendőrséget is bírálja. Azt állítja, hogy a rasszista indítékú támadásokat nem gyűlöletből elkövetett bűncselekményként regisztrálják a nyomozó hatóságok. Sőt sommásan azt is megállapítja, hogy a rendőrség inkább potenciális bűnelkövetőként tekint a cigányokra, mintsem potenciális áldozatokként. Ehhez képest szikár tény: a rendőrségi eljárásokkal szemben a Független Rendészeti Panasztestülethez benyújtott panaszok elenyésző hányadánál rótták fel azt a sérelmet szenvedettek, hogy az intézkedés során etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés érte volna őket. Márpedig kiváló roma jogvédőkben tényleg nem szenvednek hiányt a hazai cigányok. Elég jó médiahatékonysággal képesek fellármázni a közvéleményt, ha hátrányos megkülönböztetés éri a cigányokat. Tegyük hozzá: mindannyiunk érdeke, hogy lelkesedésük töretlen maradjon. Az Amnesty International hibául rója fel, hogy a rendőrségen „nem gyűjtenek részletes, etnikai szempont szerint lebontott adatokat a gyűlölet-bűncselekményekről”. Ebből a megállapításból is látszik, hogy a nemzetközi szervezet egyáltalán nincs tisztában a helyi viszonyokkal. Ha ugyanis a magyar bűnüldöző hatóságok elkezdenének etnikai szempontok szerint adatokat rögzíteni a különféle bűncselekmények kapcsán, annak komoly, társadalmi feszültségkeltő hatásai lennének. Mellesleg: arra is volt már példa – nem is egy –, hogy magyarok ellen követtek el gyűlölet-bűncselekményt a Kárpát-medencében cigányok, szerbek, románok, szlovákok. Vajon ez a téma nem érne meg egy alapos kutatást az Amnesty Internationalnél? A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium példás gyorsasággal részletesen reagált a nemzetközi szervezet jelentésére, határozottan visszautasította, hogy „a magyar hatóságok képtelenek a veszélyeztetett közösségeket megvédeni”.
A nemzetközi szervezet vizsgálata az előző kormány idején történt tragikus eseményekre irányult, ám a lesújtó jelentés méltánytalan módon éppen akkor tünteti fel rossz színben hazánkat, amikor az új kormány itthon és Európában is nyilvánvalóvá tette, hogy a romák és nem romák békés együttélésének megteremtése, a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében a hátrányos helyzetű cigányság felzárkóztatása fontos cél.
Vajon az Amnesty is ilyen nemes célból tette közzé éppen most ezt a jelentést?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.