Csodafogyasztók és istenkeresők

Néhány napja játsszák a hazai mozik Jessica Hausner osztrák rendezőnő filmdrámáját; a Lourdes a tavalyi velencei filmfesztiválon négy díjat is elvitt. Ajánlólevélnek elég is lehetne ennyi, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő főszereplő, Christine történetéhez tapadó ezer kérdés azonban messze túlmutat a forgatókönyv keretein. Csodaipar és folklórkereszténység, fogyasztói társadalom és istenkeresés. A Művész mozi hétfői vetítése után Beer Miklós váci megyés püspök és Martos Tamás pszichológus részvételével rendeztek pódiumbeszélgetést.

Klementisz Réka
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülszöveg. A Lourdes osztrák–francia–német koprodukcióban készült, a velencei filmfesztiválon tavaly különdíjjal és Fipresci-díjjal is elismerték Jessica Hausner író-rendezőt, illetve a filmet Arany Oroszlánra is jelölték. A sclerosis multiplexben szenvedő főszereplőt megformáló Sylvie Testud korábban többek között a Piaf című filmben Marion Cotillard (Edith Piaf) mellett tűnt fel. A Lourdes-ban szerepet kapott egy magyar színésznő, Tóth Orsolya is.


Semmi sem teszi úgy próbára a hitet, mint egy csoda – hirdeti a Lourdes plakátja. Még le sem pereg az első képkocka, már meg is akaszt. A bökkenő nem más: a csoda maga. A csodához való viszony abban a korban, amikor „…Isten átalakult az Univerzum Rt. távoli vezérigazgatójává; tudod, hogy ott van, hogy ő viszi a boltot (habár valószínűleg elmenne nélküle is), sohasem látod, de elismered a vezető szerepét, noha te is megteszed a »magadét«”. Szintén Erich Fromm amerikai pszichológust idézve: „A vallás frigyre lép az önszuggesztióval és a pszichoterápiával, hogy segítségére legyen az embernek üzleti tevékenységében.” New age, ezomizéria, spirituális sikerkódexek s a többi.
De nem is kell ilyen messzire menni. A filmet író-rendező Jessica Hausner valahol a finom szatíra és az empatikus lélektani dráma között egyensúlyozva az egyház épülete körül sepreget, amikor egy gyógyíthatatlan lány lourdes-i zarándokútján, a vele megesett csodán keresztül röntgenszerű látleletet ad a csodaváró zarándokok groteszk mikrovilágáról, s rajtuk keresztül az üres rítusokban kimerülő folklórkereszténység ellentmondásosságáról. Achillesi pontokat tapogat, de nem ítélkezik. Ott van a mérleg egyik serpenyőjében Lourdes villogó Mária-szobrokkal és szuvenírboltokkal telezsúfolt, plázaszerű üdvösséggyára, ahogy a személyes Isten-kapcsolatot valamiféle csereüzletként felfogni képes modern ember a saját képére igazította, de van szeme a rendezőnek az őszinte hit megnyilvánulásaira, a valódi szenvedés ábrázolására is. A helyszín persze csak díszlet, a szinte csak félmondatokkal felépített karakterek pedig ürügyek, hogy fel lehessen tenni a valódi kérdéseket.
Beer Miklós váci megyés püspök és Martos Tamás pszichológus is érzékenynek, alázatosnak és fontosnak nevezte a filmet, éppen a rákérdezés bátorsága miatt.
– Nincs ezen mit szépíteni: ilyenek vagyunk – összegezte benyomásait a katolikus zarándokokról közvetített képről a vetítés végén Beer. És tényleg. A Lourdes szeretetteljesen ironizál, finom humorával felszabadít. Martos Tamás szerint a film egyszerre három dilemma végiggondolására is alkalmat ad. Jól láttatja az ember kettős igényét arra, hogy átélje, majd mint valami árucikket, „túlhasználja” a csodát, illetve megijedve attól, hogy a biztonságosan berendezett valóságképét szétzilálja, inkább visszaterelje a dolgokat a régi kerékvágásba. A kerekes székhez kötött lány, a zarándokcsoport testi-lelki gyógyulást kereső tagjainak szenvedése által szembesít saját elesettségünkkel, és a fejfordítás gesztusával, ahogy az ember igyekszik más kínja elől inkább közönybe menekülni. Valódi kérdése mégis az, mi van, ha a futószalagon elvárt csoda megtörténik, ráadásul mással? Mit kezd az ember, és mit kezd az egyház a megmagyarázhatatlannal? Elmegy-e mellette, vagy képes üzenetként értelmezni? Esetleg, mint valami eltévedt SMS-t, törli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.