Darázsfészek 16

Fehér Béla
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musca domestica
Aki addig kételkedett Kővágó professzor rendkívüli kisugárzásában, az mindjárt az első egyetemi előadáson meggyőződhetett arról, hogy nem valami diákos legendagyártásról van szó. Ahogy Kővágó megállt a katedra előtt, ahogy egyszerre tudott mindenki szemébe nézni, és ahogy metsző tekintete szinte leborotválta az arcokat, attól bizony megfagyott a levegő.
– Bemutatkoznom felesleges. Aki esetleg mégsem tudja, ki vagyok, sürgősen keresse fel agysebészét! – dörrent a professzor baritonja. Kis hatásszünet után folytatta. – Ne gatyázzunk, vágjunk bele! A musca domestica, gyengébbek kedvéért a házi légy, a rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe, a rövid csápú kétszárnyúak alrendjébe, ezen belül a muscidae családba tartozó faj. Az üres tekintetekből úgy látom, nem mindenki tudja, miről beszélek! Jobb lesz, ha megmutatom.
Kővágó eltűnt a hallgatók szeme elől. Fél perc múlva az első sorban ülők vették észre, hogy a katedra íróasztalán légy futkározik, játékosan fel-felröppen, ráül Kővágó professzor aktatáskájára, szemüvegtokjára, a sárga táblaszivacsra, ahol különösen jól meg lehetett figyelni. Ennek ellenére néhányan zúgolódtak, hogy rosszul látják, a lábait sem tudják megszámolni. A légy erre körútra indult, átrepült a termen, leszállt a hátsó falra, ott illegette magát, aztán elidőzött a mennyezeten, a kifüggesztett magyar címeren, végigmászta az ablakokat. Az utolsó ablak azonban résnyire nyitva volt, és mire a közel ülők észbe kaptak, a légy kirepült a teremből. Izgatott sugdolózás támadt, a hallgatók várták, hogy a professzor viszszatérjen, de nem tért vissza, pedig az összes ablakot kitárták.
Szünetben aztán két hallgató bekopogott a dékáni hivatalba, jelentették a történteket dr. Pozsár Marina tanulmányi főelőadónak, aki belevörösödött a hírbe.
– Harmadszor csinálja meg velünk! Egyelőre ne számítsanak a professzor úrra. Áttelel valahol, majd csak márciusban csalják vissza az első meleg napsugarak – közölte fátyolos hangon, aztán levette a szemüvegét, ököllel verte az íróasztalt. – Mit állnak itt? Addig forgassák a jegyzetet!

Masiniszta
Atyinai Dezső az érettségi évében kezdte gyűjteni az élet- és korrajzokat. Már az első megszerzett kötet – Odoaker élete és kora – nagy hatással volt rá, egymás után háromszor elolvasta. Elviselhetetlenül hosszú előadásokat tartott a témáról, rámutatott a részletek fontosságára, nem csoda, ha a barátai kerülték, sőt, amikor gyerekkori perselyét feltörve megvásárolta Batthyány Lajos élete és kora, továbbá Lucrezia Borgia élete és kora című műveket, már bujkáltak előle. Mire körülnézett, egyedül maradt, a kutya se törődött vele. Ennek már negyvenkét éve, ám Atyinai Dezső érdeklődése egy cseppet sem lohadt. Újabb és újabb köteteket szerzett be, mohón olvasott, rászokott a lapszéli jegyzetelésre. A Néró császár élete és kora című könyvben például több a jegyzet, mint a nyomtatott betű. Feleséget se talált magának, persze nem is nagyon keresett, minden kapcsolatát felemésztette az élet- és korrajzok iránt érzett örök szerelme. Két könyvszekrénye roskadásig telt időrendbe rakott élet- és korrajzokkal. Az utolsónak polcra került mű azonban nem könyv volt, hanem közönséges iskolai füzet. Ennyi állt a borítóján: Atyinai Dezső élete és kora. Belül ügyetlen rajz árválkodott, a gyermek Atyinai Dezsőt ábrázolta, amint meglovagol egy gőzmozdonyt. Alatta egyetlen sor: „Megy a gőzös, megy a gőzös, Kanizsára, elöl ül a kis Dezsőke, aki ma lett 75 éves!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.