Dobos Lászlót köszöntötték

Nem tudni, miféle természetfeletti küldetéstudat indíthat arra egy embert, hogy a nyolcvanadik születésnapján elutazzon Pozsonyból Budapestre, és meghallgassa a köszöntéseket, amelyek egy hosszú élet munkájának méltatása mellett újabb és újabb terheket raknak a vállára.

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számítunk rád, ilyen férfiakra van szükségünk, a te akarásodra, lendületedre, jövőt építő szándékaidra, Szlovákiában és Magyarországon – ez szinte minden méltatásban elhangzik, érthető módon: Dobos László életműve nemcsak az íróé, hanem a közéleti emberé is. Duray Miklós úgy fogalmaz, hogy „írók vannak sokan, de építő emberek kevesen”. Olyan is akad, aki szerint ez utóbbi talán még fontosabb, mint a Kossuth-díjjal is elismert irodalmi alkotómunka.
– Nem lehet megkerülni őt, ha a felvidéki magyar szellemi-politikai életről beszélünk – mondja a politikus-munkatárs, Csáky Pál és valószínűleg tényleg megkerülhetetlen az az ember, aki biztos alapokra helyezte a szlovákiai magyar szellemi életet. Egy olyan században, amikor nem lehetett őszintének lenni, és amikor a kortársak visszaemlékezése szerint nem volt a felvidéki magyaroknak semmijük: se sajtó, se irodalom, se összefogott, megszervezett értelmiség. Dobos László keze nyomán folyóiratok, újságok teremnek, megalapítja a Madách Kiadót, összehozza az írókat, és képviseli is a közösségét, ha a történelem lehetőséget kínál: a prágai tavasz idején és később a rendszerváltás után. 1968-tól egy éven át tárca nélküli miniszter. Az ezt követő húsz évben sorstársaihoz hasonlóan neki sincs lehetősége politikai cselekvésre, de az író és az irodalomszervező ekkor is működik, és lerakja a szlovákiai magyar kulturális élet alapjait. Az Irodalmi Szemle, amelynek tíz évig volt főszerkesztője, az ő munkája nyomán vált széles látókörű folyóirattá, a mai napig élő Madách Kiadó ténykedése is neki köszönhető, munkatársaival ő alapítja meg a Posonium irodalmi-művészeti díjat. Kapcsolatot épít az anyaországgal is, ezt a párbeszédet egész életében fontosnak tartja: Sunyovszky Szilvia színművésznő, az ifjúkori barát egy Dobos-regényrészlet felolvasásával idézte meg azt az 1967-es írószövetségi fellépést, amellyel a felvidéki magyar irodalom némi jogos megrendülés kíséretében bevonul a magyarországi irodalmi köztudatba. Az életmű arra is figyelmeztet minket, hogy a határon túli, európai mércével mérve is minőségi irodalmi teljesítményeket talán még mindig nem kezeli egyenrangúként a hazai irodalmi élet. Azonkívül, hogy jó volna, Dobos László szavaival élve, tényleg „az igazság irányába menni”, ha létezik egyáltalán ilyesmi a harmadik évezredben. Az író-irodalomépítő mindenesetre kategorikus parancsot közöl velünk: „Kell egy cél, és kell erő.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.