Elfújja „a keleti szél” a nyugati tőkét

Már a mindennapi üzleti gyakorlatból is tapasztalható, milyen erősen „fúj” régiónkban az Orbán Viktor miniszterelnök által említett keleti szél.

Munkatársainktól
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet ülésén beszélt arról, hogy hazánk ugyan nyugati zászló alatt hajózik, de a világgazdaságban hatalmas változások mennek végbe, a keletről érkező hullámok uralkodóvá válhatnak. Egy német érdekvédelmi szervezet jelentéséből az olvasható ki, hogy térségünkben Kína úgy foglal el értékes hídfőállásokat, hogy a megszokottnál jóval alacsonyabb kamattal kínál hiteleket, és akár harminc százalékkal olcsóbban is elvállal beruházásokat. Peking így nyert el fejlesztéseket többek között Szerbiában, Horvátországban, Moldovában, Lengyelországban, és az elemzés szerint hamarosan hasonló ajánlatokkal jelentkezik a távol-keleti óriás Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is.
A nyugati cégtulajdonosok, politikusok egy része azt állítja, a kínai sikerek titka az, hogy az ottani cégek hatalmas állami segéllyel és támogatással hódítják el a közép-keleti régiókból a beruházásokat. Bogár László közgazdász szerint a nyugati aggodalmak mögött az áll, hogy a pekingi törekvések hatására az ottani társaságok régiónkban, így hazánkban is elveszíthetik egyedülálló pozícióikat, kizárólagos gazdasági hatalmukat.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.