Elindult az élelmiszerek drágulása

Az elemzők is meglepődtek: az előzetes várakozásokhoz képest megugrott az infláció. Tavalyhoz képest 4,2 százalékkal emelkedtek az árak a boltokban, elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt.

Dénes Zoltán
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt, az elemzői várakozásokat kissé meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak idén a január–októberi időszakban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentésében. A múlt hónapban a szakemberek az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,2 százalékkal magasabb árakat mértek. Az idei év első tíz hónapjában átlagosan öt százalékkal voltak magasabbak az árak tavalyhoz képest.
A KSH gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben, mégpedig 3,2 százalékkal a ruházkodási cikkek drágultak októberben, aminek főként a nyári árukészlet őszire váltása volt az oka. Éves összehasonlításban ugyanakkor egyértelműen az élelmiszerek áremelkedése gyorsította a pénzromlás ütemét. Tavaly októberhez képest az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül 37,3 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek, 14,2 százalékkal a liszt, 12,5 százalékkal az étolaj és 10,5 százalékkal a sajtok ára. Átlag felett, több mint öt százalékkal drágultak az italok és dohányáruk. Fontos megemlíteni, hogy az élelmiszerek mellett 18 százalékkal kerültek többe az üzemanyagok is. Mindeközben a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Csökkent még 5,4 százalékkal a cukor ára, és több mint négy százalékkal lett olcsóbb a tojás és a sertéshús.
– Mivel csodák nincsenek, a nyers élelmiszerek árának megugrása érzékelhetően megdobta a feldolgozott élelmiszerek, a liszt, étolaj árát, és ez a további hónapokra is kihat – reagált a statisztikai hivatal adataira F. Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Az MTI-nek nyilatkozó JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői is valószínűtlennek nevezték, hogy a szezonálisnál magasabb ütemű élelmiszer-áremelkedés trendje a közeljövőben megfordulna. Emiatt várakozásaik szerint az infláció az év hátralévő részében várhatóan a jelenlegi szint körül marad.
– Az élelmiszerek fogyasztói árában októberben több tényező hatása egyesült – mondta Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója. – Egyrészt a gabona és olajnövények áremelkedésének hatása ekkor érte el a fogyasztói árak szintjét, vagyis jelentkezett a feldolgozott termékek árában, másrészt pedig a megnövekedett zöldség- és gyümölcsárak is ezt a tendenciát erősítették – tette hozzá. A szakember várakozásai szerint az év hátralévő részében, tehát a karácsonyi ünnepek előtt az élelmiszerek most tapasztalt drágulása már nem ismétlődik meg. Az árak előreláthatóan a jelenlegi szinten maradnak. A pénzpiaci elemzők a friss inflációs adatok alapján közölték: a közeljövőben nem várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább csökkenti a jegybanki alapkamat jelenlegi, 5,25 százalékos mértékét, sőt a közeljövőben az emelés sem kizárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.